Web Analytics
Kineska ekspedicija meri debljinu snega na vrhu planine Komolangma - BetaRS

Kineska ekspedicija meri debljinu snega na vrhu planine Komolangma

Klimatske promene | 11.07.2023 | access_time 13:25
Kineska ekspedicija meri debljinu snega na vrhu planine Komolangma
Foto: Xinhua/Sun Fei

Članovi kineske ekspedicije izmerili su debljinu snega na planini Komolangma pomoću preciznog radara koji prodire u zemlju, a prosečne procene dubine snega na vrhu su 9,5±1,2 metra, navodi se u nedavno objavljenom članku u časopisu Kriosfera (The Cryosphere).

Kako prenosi Sinhua, podaci su dobijeni u maju prošle godine tokom ekspedicije na planinu Komolangma koja je bila deo druge kineske sveobuhvatne naučne ekspedicije na visoravni Ćinghaj-Tibet. Istraživanje visine snega na planini Komolangma je među zadacima ovog naučnog poduhvata.

Usvajanjem metoda merenja radarskog profila, tim ekspedicije je koristio radar za merenje debljine od 1000 MHz za merenje duž izložene stene na vrhu planine Komolangma, i postepeno do vrha, rekao je Jang Vej, istraživač sa Instituta za istraživanje tibetanske visoravni pri Kineskoj akademiji nauka.

On je dodao da su radarska merenja pokazala postepeni porast dubine snega duž severne padine, što je istraživačima olakšalo preciznu interpretaciju podataka.

Rezultati istraživanja će pružiti podršku podacima za proučavanje dinamičkih promena kriosfere na ultra-visokim visinama i litosfere na vrhu planine Komolangma, a takođe će pružiti novi pravac za dublje razumevanje klimatskih promena na ultra-velikim visinama, rekao je Jao Tandong, vođa tima druge naučne ekspedicije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene