Web Analytics
Pastor: U Vojvodini nacionalne zajednice žive skladno - BetaRS

Pastor: U Vojvodini nacionalne zajednice žive skladno

Vojvodina | 11.07.2023 | access_time 19:10
Pastor: U Vojvodini nacionalne zajednice žive skladno
FOTO: MILOS MISKOV

Predsednik skupštine Vojvodine Ištvan Pator izjavio je danas u razgovoru sa delegacijom poslanika parlamenta Velike Britanije, da nacionalne zajednice u Vojvodini žive "skladno".

Pastor je rekao da u Vojvodini, kao višenacionalnoj i višejezičnoj pokrajini, živi više od 20 različitih nacionalnih zajednica, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Ovo nije značajno samo sa statističkog aspekta već zato što sve ove nacionalne zajednice žive skladno, poštujući jedni druge i međusobne različitosti u jezičkom, kulturološkom i svakom drugom smislu", naveo je Pastor.

Dodao je da je "ponosan" što je u skupštini Vojvodine u službenoj upotrebi šest jezika, i to kako je rekao, ne samo na papiru, već i u praksi, i ocenio da bi takvi standardi "mogli da posluže kao uzor i samoj Evropskoj uniji".

"Srbija je čvrsto opredeljena da ostane istrajna na evropskom putu, ali smo ubeđeni da smo učinili mnogo više napora i postigli veće rezultate nego što se to vidi u trenutnom procesu pridruživanja. Mi ćemo svakako nastaviti da intenzivno radimo na ekonomskom osnaživanju, na unapređenju zakonodavstva i podizanju kvaliteta života naših građana, jer to činimo pre svega zbog nas, a ne zbog EU", rekao je Pastor.

Predsednik skupštine Vojvodine razgovarao je sa poslanicima britanskog parlamenta i o uređenju i nadležnostima Vojvodine kao autonomne pokrajine u okviru Srbije, funkcionisanju i načinu finansiranja zdravstva, obrazovanja, transporta i drugih javnih i komunalnih delatnosti.

Delegaciju iz Velike Britanije je predvodila predsednica Svepartijske parlamentarne grupe za Srbiju Džeki Dojl Prajs.

Teme