Web Analytics
Dačić: Uložiti maksimum napora da Srbija i Izrael prevaziđu probleme - BetaRS

Dačić: Uložiti maksimum napora da Srbija i Izrael prevaziđu probleme

Politika | 12.07.2023 | access_time 13:45
Dačić: Uložiti maksimum napora da Srbija i Izrael prevaziđu probleme
FOTO: AMIR HAMZAGIC

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da treba uložiti "maksimum napora" da Srbija i Izrael prevaziđu probleme i ostanu posvećeni očuvanju tradicionalnog prijateljstva.

"Mi negativno ocenjujemo i mislimo da je nanela štetu našim odnosima odluka izraelske vlade da prizna Kosovo, imajući u vidu da je to za nas pitanje istorijskog i nacionalnog identiteta Srba. Mi smo stalno poredili vaš odnos prema Jerusalimu i naš prema Kosovu", rekao je Dačić novinarima nakon sastanka sa izraelskim kolegom Elijem Koenom.

Treba se, istakao je, posvetiti "pozitivnoj agendi" i resetovati odnose, razviti odnose u drugim segmentima.

"Ekonomska saradnja jeste veća od 100 miliona evra, ali je to malo u odnosu na potencijale", rekao je.

Kao pozitivno istakao je veliko prisustvo izraelskih firmi i investitora u Srbiji.

Prethodni put šef diplomatiji Izraela bio je u Srbiji 2009. godine, što je Dačić ocenio kao "loše i negativno, imajući u vidu karakter pre svega između dva naroda".

"Naši odnosi sa Izraelom se temelje na istorijskoj bliskosti srpskog i jevrejskog naroda koja je, nažalost, iskazana i kroz zajedničko stradanje na balkanskim stratištima tokom Drugog svetskog rata", rekao je Dačić.

Koen je istakao da je sa Dačićem imao "plodonosan" sastanak, a da je Srbija "prijateljska zemlja" i jedan od najsnažnijih partnera Izraela u regionu.

"Naše zemlje dele vrednosti slobode, jednakosti i demokratije. Srbija i Izrael su, obe, kreativne zemje sa spremnošću da inovacije stave u centar svoje ekonomije. Saglasili smo se da otvorimo novo poglavlje u našim odnosima i promovišemo i unapredimo ekonomske odnose, saradnju u oblasti tehnologije, inovacija, sajber bezbednosti, turizma", rekao je ministar Koen.

Ukazao je da postoji spremnost da se poveća broj letova između Srbije i Izraela kao i da se poveća broj izraelskih investitora u Srbiji u raznim oblastima.

Čestitao je Beogradu što će biti domaćin specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

Teme