Web Analytics
DS: Odmah pokrenuti istragu protiv Vulina, hitno podići optužnicu 'Jovanjica 3' - BetaRS

DS: Odmah pokrenuti istragu protiv Vulina, hitno podići optužnicu 'Jovanjica 3'

Politika | 12.07.2023 | access_time 14:25
DS: Odmah pokrenuti istragu protiv Vulina, hitno podići optužnicu 'Jovanjica 3'
Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da nadležno tužilaštvo i policija treba da odmah otvore istragu o sadašnjem direktoru Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu, zbog odluke Ministarstva finansija SAD da ga stavi na listu osoba pod sankcijama zbog toga što je "umešan u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebe javne funkcije".

DS je u saopštenju zatražila i da tužilaštvo hitno podigne optuznicu "Jovanjica 3", kojom će biti obuhvaćen i sadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, zbog sumnje u njegovu umešanost u taj slučaj u vreme kada je bio na čelu BIA.

U saopštenju se navodi da je profesionalna istraga koju bi sproveli nadležni državni organi "jedina moguća i apsolutno neophodna reakcija države" na sankcije koje su SAD uvele Vulinu.

"Podrazumeva se da u istrazi moraju biti prikupljeni i razmotreni svi dokazi na osnovu kojih su američke vlasti donele odluku da Aleksandra Vulina stave na takozvanu crnu listu. Nedopustivo je da vlada najmoćnije države sveta označi našeg visokog državnog funkcionera kao učesnika u narko biznisu, korupciji i švercu oružja, a da to prođe bez reakcije naše države, ukoliko država Srbija još uopšte postoji. Takođe zahtevamo da se hitno podigne treća optužnica za 'Jovanjicu, kojom će biti obuhvaćen i sadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić", navodi se u saopštenju.

DS ističe da bi, posle jučerašnjeg svedočenja policijskog inspektora Dušana Mitića pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu, i zvanične potvrde da je direktor BIA Vulin na listi osoba pod američkim sankcijama, "pala vlast u svakoj slobodnoj i demokratskoj zemlji u svetu".

"Sada je nedvosmisleno potvrđeno da su zahtevi građanskih protesta pod nazivom 'Srbija protiv nasilja' za smenu Gašića i Vulina bili više nego opravdani i da na ispunjenju tih zahteva građani i stranke opozicije moraju i dalje još snažnije insistirati", navodi se u saopštenju.

DS ističe da je, prema svedočenju inspektora Mitića koji je jedan od dvojice inspektora koji su na Poljoprivrednom dobru Jovanjica otkrili plantažu marihuane, namera policije bila je da se u nastavku akcije uhapse upravo  Gašić, koji je tada obavljao dužnost direktora BIA, kao i Mirko Škero koji je u tom periodu bio na čelu beogradskog centra BIA.

"Aleksandar Vulin, prema obrazlozenju za uvođenje sankcija, umešan je u međunarodni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije a uz sve navedeno, održavao je 'uzajamno koristan odnos' sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, koji je takođe pod američkim sankcijama. Tešiću je Vulin, kako se tvrdi, pomagao da svoje ilegalne pošiljke oružja slobodno prenosi preko granica Srbije. Čitav svet sada jasno vidi da je Srbija u raljama organizivanog kriminala i da ovom državom upravlja mafija", navodi se u saopštenju DS.

Ta stranka navodi da izlaz iz duboke krize u koju je vladajući režim gurnuo Srbiju "može biti samo formiranje prelazne vlade koja će stvoriti uslove za poraz mafije, oslobođenje i spas Srbije".

Teme