Web Analytics
CMG: Odluka Argentine da koristi kineski juan za otplatu spoljnog duga korisna za obe zemlje - BetaRS

CMG: Odluka Argentine da koristi kineski juan za otplatu spoljnog duga korisna za obe zemlje

Ekonomija | 14.07.2023 | access_time 10:10
CMG: Odluka Argentine da koristi kineski juan za otplatu spoljnog duga korisna za obe zemlje
Argentina je 30. juna iskoristila specijalna prava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za izvlačenje i način izračunavanja u juanima (kineska valuta) da vrati MMF-u spoljni dug u vrednosti od 2,7 milijardi dolara koji dospeva na naplatu istog dana.

Ovo je prvi put da Argentina koristi juan za otplatu svojih spoljnih dugova.

Migel Anhel Pese (Miguel Angel Pesce), guverner Centralne banke Argentine rekao je da je, kao i mnoge zemlje na svetu, Argentina uvek bila optimistična u pogledu internacionalizacije juana.

Širenje finansijske saradnje Kine i Argentine predstavlja zdrav razvoj bilateralnih odnosa ekonomije i trgovine, ocenjuje Kineska medijska grupa (CMG).

Pod preduslovom poštovanjanezavisnog izbora tržišta, kineska i argentinska kompanija koristiće višelokalnih valuta u bilateralnoj ekonomskoj i trgovinskoj saradnji i investicijama, što će smanjiti troškove razmene, smanjiti rizike deviznog kursa i pomoći unapređivanju bilateralne trgovine.

Za Argentinu, proširenje upotrebe kineske valute moglo bi da pomogne urešavanju njenih najurgentnijih unutrašnjih problema. Povećanje upotrebe kineske valute RMB-ja može pomoći Argentini da uštedi mnogo američkihdolara, u velikoj meri ublaži pritisak na devizne rezerve i održi ekonomsku aktivnost.

Za Kinu je takođe korisna zamena lokalne valute sa Argentinom. U slučajunedostatka američkih dolara u Argentini, upotreba juana za izračunavanje uvoza može zaštititi kineski izvoz u Argentinu.

Korišćenje juana za otplatu dugova može omogućiti Argentini da izbegne neplaćanje duga, održi makroekonomsku stabilnost i poveća poverenje prema tržištu. Stabilna ekonomska situacija u Argentini nesumnjivo je preduslov za kinesko-argentinsku ekonomsku i trgovinsku saradnju.

Smanjenje zavisnosti od američkog dolara važan je korak za Argentinu da prevaziđe hegemoniju američkog dolara. Postupak Argentine, kao treće najveće ekonomije u Latinskoj Americi, služi kao uzor.

Trenutno, vođene Brazilom, Argentinom i drugim zemljama, druge latinoameričke zemlje predložile su koncept "dedolarizacije", što pokazuje želju mnogih zemlja u razvoju da sprovedu finansijsku diverzifikaciju i krenu na put nezavisnog razvoja, ukazuje CMG.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT