Web Analytics
Inteligentna morska dobra u kineskoj privinciji Hajnan - BetaRS

Inteligentna morska dobra u kineskoj privinciji Hajnan

Ekonomija | 14.07.2023 | access_time 14:00
Inteligentna morska dobra u kineskoj privinciji Hajnan
Foto: Fan Yuqing/Xinhua

Na oko osam nautičkih milja od zaliva Longći u autonomnom okrugu Ledong Li, u južnoj kineskoj provinciji Hajnan, u azurnom moru, kao beli brod, usidreno je morsko uzgajalište, piše Sinhua.

Morsko uzgajalište ili ranč Pušeng br. 3  je zelena i inteligentna polupotopljena platforma za akvakulturu i turizam kojom upravlja kompanija Pušeng. Otporna je na vetar i talase i predstavlja jedan od pokušaja Hajnana da razvije moderno morsko uzgajalište i lovište koje se smatra ključnim za kvalitetan razvoj morskog ribarstva.

Savremenim morskim rančem upravlja šestoro ljudi, od kojih je više od polovine angažovano u sektoru ribarstva ili poljoprivrede.

Đi Sinsiang (45) lovi rakove. Prepoznajući štetu po životnu sredinu izazvanu ekstenzivnom poljoprivredom i starim metodama, prešao je na rad na morskom ranču.

Kada je Đi blizu kaveza za pecanje na ranču, on na svom pametnom telefonu može da vidi meteorološke i hidrološke podatke i podvodne slike koje šalju inteligentni roboti koji patroliraju i nagledaju mreže.

"Slike nam mogu pomoći da brzo identifikujemo bilo koje abnormalne uslove, kao što su bolesne i mrtve ribe ili blokade kaveza i time smanjimo opterećenje ronilaca u moru", rekao je Đi.

Pametni operativni sistem kaveza u dubokom moru je ključan za inteligentnu akvakulturu morskog ranča. I platforma na moru i kavezi u dubini moraju biti opremljeni alatima kao što su površinski meteorološki sistemi, profilni merači protoka i podvodni biološki sistemi za praćenje.

Podaci dobijeni sa inteligentnog morskog ranča pomažu Điu da razume proces rasta ribe.

Pušeng upravlja sa ukupno tri morska ranča, koji pokrivaju morsku površinu od 350 hektara i uključuju kantine, sobe za goste, fotonaponske uređaje za proizvodnju energije i mrežne signale. Svakoga dana čamcima se dostavljaju potrepštine i mamci za  rančeve.

Morski ranč Pušeng br.3 može izdržati supertajfun do 17 kategorije, a poboljšao je i svoje radne uslove i efikasnost.

U budućnosti će se u podmorski pejzaž oko morskog ranča biti ugrađen i veštački greben kako bi se promovisao ribolovni turizam.

"Veštački greben će obezbediti prirodno stanište ili sklonište za morski život na morskom dnu i postepeno će formirati mali ekosistem koji se sastoji od bogatih korala i morske trave, pomažući u obnavljanju morskog ribarstva", rekao je Feng Čunjun, koji je učestvovao u projektima pravljenja veštačkih grebena.

Provincija Hajnan je u martu najavila 17 mera za jačanje visokokvalitetnog razvoja svoje ribarske industrije, obećavajući snažan razvoj industrije semena akvakulture i dalekosežne morske akvakulture, kao i podršku razvoju modernih morskih uzgajališta i lovišta.

“Hajnan je topao tokom cele godine i ima ogromnu obalu i morsku vodu dobrog kvaliteta", rekao je Džong Huikun, zamenik generalnog direktora Pušenga. On veruje da morski ranč nudi dobre izglede za tu ostrvsku provinciju.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT