Web Analytics
Gašič: Policija za tri meseca premestila 6.278 migranta iz šume kod s granice s Mađarskom - BetaRS

Gašič: Policija za tri meseca premestila 6.278 migranta iz šume kod s granice s Mađarskom

Migranti | Izvor: Beta | 14.07.2023 | access_time 15:25
Gašič: Policija  za tri meseca premestila 6.278 migranta iz šume kod s granice s Mađarskom
Policija Srbije je, za tri meseca, u Makovoj šumi kod Subotice, kod granice s Mađarskom, našla 6.278 migranata i prevezla ih u prihvatne centre, saopštilo je danas u Beogradu Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U saopštenju piše da je ministar Bratislav Gašić preneo građanima Mesne zajednice Makovo rekao da je problem što se, uprkos policiji, migranti iz prihvatnih centara vraćaju na lokacije prema granici.

On je kazao da je od kraja februara do početka juna postupano prema 7.341 migrantu i da je podneto 229 krivičnih i 746 prekršajnih prijava.

"Tokom ova tri meseca dislocirano je u prihvatne centre 6.287 iregularnih migranata, a obavljena je kontrola 44 objekta smeštaja i oduzeto 39 komada vatrenog oružja", naveo je Gašić.

Naglasio je da je policija u tom periodu privremeno, do okončanja sudskog postupka, oduzela 41 putničko vozilo osobama koje su se, kako je kazao, bavile ilegalnim prevozom migranata.

Ukazao da je na tim subotičkom području samo tokom tri meseca bilo aktivno više od 1.400 pripadnika policije Srbije i da je na granici sa Mađarskom i 75 pripadnika Agencije EU za graničnu i oblasku stražu (Fronteks).

Naglasio je da je bezbednost građana Srbije na prvom mestu, da policija sprovodi stalne akcije i da je konstantno prisutna, ali da je problem što se migranti iz prihvatnih centara vraćaju na lokacije prema granici.

Pozvao je građane da sarađuju sa policijom i da nađu zajedničko rešenje problema, te da, kako je kazao, nastave human pristup koji Srbija ima prema migrantima.

Ukazao je da su deo problema i građani Srbije koji migrantima da ilegalno predju granicu pomažu  izdavanjem salaša, prevozom, snabdevanjem oružjem.

Istakao je da policija hapsi krijumčare, da je nedavno uhapšena osoba koja im je prodavala oružje, te da je na granici sa Mađarskom broj migrnata ove godine, u odnosu na prošlu, manji za 44,8 odsto.

U saopštenju piše i da su građani ministru ukazali na probleme u svojoj mesnoj zajednici i da su tražili podršku i rešavanje problema i pohvalili prisustvo policije.

Teme