Web Analytics
Sud poništio rešenje Vlade kojim je kompaniji Ziđin omogućeno da širi kapacitete bez procene uticaja - BetaRS

Sud poništio rešenje Vlade kojim je kompaniji Ziđin omogućeno da širi kapacitete bez procene uticaja

Životna sredina | Izvor: Beta | 17.07.2023 | access_time 13:35
Sud poništio rešenje Vlade kojim je kompaniji Ziđin omogućeno da širi kapacitete bez procene uticaja
Upravni sud u Beogradu je, po tužbi Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), poništio je rešenje kojim je Vlada Srbije omogućila kompaniji Srbija Ziđin Koper drastično proširenje kapaciteta flotacije rudnika bakra u Majdanpeku bez procene uticaja na životnu sredinu, saopštio je danas RERI.

Sud je zaključio da su Vlada i Ministarstvo zaštite životne sredine ignorisali mišljenje Zavoda za zaštitu prirode o potrebi izrade studije i naložio ponovno odlučivanje o proceni uticaja na životnu sredinu za proširenje flotacije rudnika bakra u Majdanpeku.

RERI je saopštio da je kompanija Ziđin prilikom podnošenja zahteva o potrebi izrade Studije o proceni uticaja Ministarstvu zaštite životne sredine, pribegla razdvajanju jedinstvenog projekta na više manjih celina kako bi izbegla procenu uticaja na životnu sredinu (tzv. salami slicing metoda).

Tako je iz zahteva izostavila opis postupka odlaganja flotacijske jalovine, koji potencijalno izaziva najviše negativnih uticaja na životnu sredinu, jer se radi o opasnom otpadu koji sadrži teške metale i može prodreti u površinske i podzemne vode.

RERI je podneo žalbu na rešenje Ministarstva zaštite životne sredine da za povećanje flotacije nije potrebna studija o proceni uticaja na životnu sredinu.   

Upravni sud je zaključio da u ovom slučaju Ministarstvo zaštite životne sredine, kao ni Vlada Srbije koja je odlučivala o žalbi, nisu obrazložili kakav je uticaj na donošenje odluke imalo mišljenje Zavoda za zaštitu prirode, koji se izjasnio da je potrebno izraditi studiju o proceni uticaja za pomenuti projekat.

Takođe, Upravni sud je zaključio da Ministarstvo i Vlada nisu uzeli u obzir primedbe RERI-ja i Društva mladih istraživača Bor.

Upravni sud je istakao da su "učinjene povrede pravila postupka od uticaja na ocenu zakonitosti osporenog rešenja i da je osporenim rešenjem povređen zakon", te je doneo presudu kojom se uvažava tužba RERI-ja i poništava rešenje Administrativne komisije Vlade Srbije.

Vlada je dužna da donese novo rešenje najkasnije u roku od 30 dana od dana dostavljanja presude.

Programski direktor RERI-ja Mirko Popović izjavio je da je razdvajanje projekata i izbegavanje procene uticaja na životnu sredinu ustaljena praksa kompanije Ziđin, a da su se Ministarstvo zaštite životne sredine i Vlada Srbije "pretvorili u servis za podršku ovoj nezakonitoj praksi".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina