Web Analytics
Tužilaštvo BiH potvrdilo: Radimo na predmetu protiv Dodika - BetaRS

Tužilaštvo BiH potvrdilo: Radimo na predmetu protiv Dodika

Region | 17.07.2023 | access_time 17:35
Tužilaštvo BiH potvrdilo: Radimo na predmetu protiv Dodika
Foto: Milos Miskov

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da radi na predmetu protiv predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodik i vršioca dužnosti Službenog glasnika RS Miloša Lukića, zbog proglašenja ukaza i objavljivanja u Službenom glasniku RS zakona usvojenih u Narodnoj skupštini RS, koje je prethodno visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) poništio.

"Predmet je u radu i tužilaštvo se neće pojedinačno oglašavati o svakoj procesnoj radnji koju preduzima tužilački tim", odgovoreno je agenciji Beta iz Tužilaštva BiH, na pitanje da li je ovo tužilaštvo izdalo naredbu o provođenju istrage protiv Dodika i Lukića.

Ranije je sarajevski portal Raport preneo izjavu portparola Tužilaštva BiH Borisa Grubešića da je povodom predmeta protiv Dodika i Lukića "formiran tim od tri tužioca, koji zajedno sa Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), kao i ostalim bezbednosnim i policijskim agencijama, preduzimaju zakonom predviđene aktivnosti o čijim rezultatima će javnost biti obaveštena".

Dodiku i Lukiću će, kako je najavljeno, prema naredbi Tužilaštva BiH, biti upućeni pozivi za saslušanje, pošto je prethodnih dana prikupljena sva potrebna dokumentacija.

Tužilaštvo BiH formiralo je 9. jula tužilački tim pošto je Dodik proglasio ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda i visokog predstavnika u Službenom glasniku RS.

Lukić je potom te zakone objavio u Službenom glasniku RS.

Šmit je 1. jula iskoristio "bonska ovlaštenja" i poništio te zakone, usvojene u Narodnoj skupštini RS.

Teme