Web Analytics
Najmanje 15 vrsta kitova uočeno u Južnom kineskom moru - BetaRS

Najmanje 15 vrsta kitova uočeno u Južnom kineskom moru

Zelena Srbija | 18.07.2023 | access_time 12:45
Najmanje 15 vrsta kitova uočeno u Južnom kineskom moru
Foto: Zhang Liyun/Xinhua

Najmanje 15 vrsta kitova primećeno je tokom nedavne naučne ekspedicije koju su kineski istraživači izveli u severnim vodama Južnog kineskog mora.

Kako piše Sinhua, tim istraživača iz Laboratorije za morske sisare i morsku bioakustiku Instituta za nauku o dubokom moru i inženjerstvo pri Kineskoj akademiji nauka sproveo je naučnu ekspediciju.

Nakon 20-dnevnog putovanja dugog preko 3.500 km, vratili su se u Sanju u južnoj kineskoj provinciji Hainan 15. jula.

Istraživači su tokom svog istraživanja koristili kombinaciju vizuelnog posmatranja i pasivnog akustičkog praćenja, dopunjenog prikupljanjem DNK životne sredine. Oni su uočili najmanje 15 vrsta kitova, uključujući 10 vrsta kitova koji rone na velikoj dubini kao i pet vrsta delfina koji žive daleko na pučini.

Ova najnovija naučna ekspedicija pruža dodatne dokaze o bogatom biodiverzitetu kitova u istraživanim vodama. Kao vodeća vrsta morskih ekosistema, kitovi su indikativni za lokalne uslove životne sredine i od velike su istraživačke vrednosti za bolju zaštitu ekološke sredine u Južnom kineskom moru, rekli su istraživači.

Počevši od 2019. godine, laboratorija je izvela šest naučnih ekspedicija u Južnom kineskom moru, pet godina uzastopno. Očekuje se da će rezultati njihovih istraživanja pružiti naučnu osnovu za dalju zaštitu ugroženih i retkih morskih životinja u vodama.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija