Web Analytics
Predsedništvo BIH usvojilo zaključke o antiustavnom delovanju organa RS - BetaRS

Predsedništvo BIH usvojilo zaključke o antiustavnom delovanju organa RS

Region | 18.07.2023 | access_time 21:15
Predsedništvo BIH usvojilo zaključke o antiustavnom delovanju organa RS
prt.scr youtube

Predsedništvo BiH danas je glasovima bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva BiH, Denisa Bećirovića i Željka Komšića, donelo zaključke o antiustavnom i antidejtonskom delovanje institucija Republike Srpske.

Te zaključke predložio je Bećirović i u njima se, između ostalog, organi vlasti RS optužuju da "kontinuirano, sistematski i institucionalno atakuju na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, čime nesumnjivo ugrožavaju mir i bezbednost u BiH i regiji".

Još je navedeno da "odbijajući da sprovedu konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH, sprečavajući njihovo izvršenje i preduzimajući brojne nelegalne radnje s ciljem onemogućavanja izvršenja odluka tog suda, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u entitetu RS svesno krše Ustav BiH i čine teška krivična dela propisana Krivičnim zakonom BiH".

U zaključcima se ističe da je "zbog evidentnog ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nužno snažno i pravovremeno djelovanje Kancelarije visokog predstavnika (OHR), s ciljem zaštite mira i stabilnosti u zemlji".

Naglašeno je i da međunarodni predstavnici u BiH, a posebno predstavnici EU, treba da prestanu da tolerišu, kako je navedeno, antidejtonsku i protivustavnu politiku organa vlasti RS.

"Pasivnost predstavnika dela međunarodne zajednice dodatno ohrabruje organe vlasti RS da nastave sa separatističkim aktivnostima i institucionalnim atacima na državu BiH i njen ustavnopravni poredak", stoji u zaključcima.

Tu piše i da EU treba da u najkraćem roku, po uzoru na sankcije Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, sprovede odluku Evropskog parlamenta kojom se traži uvođenje sankcija destruktivnim političarima koji otvoreno ruše Dejtonski mirovni sporazum.

Pravosuđe u BiH i ostale nadležne institucije u BiH pozvani su da hitno reaguju, spreče i kazne svako neustavno i nezakonito postupanje usmereno protiv BiH i njenog ustavnopravnog poretka, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

U zaključcima su Srbija i Hrvatska pozvane da kao potpisnice Dejtonskog sporazuma poštuju princip suverene jednakosti država i princip neintervencije u unutrašnja i spoljna pitanja drugih država.

Protiv ovih zaključaka glasala je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ocenivši ih tendencioznim, sa netačnim kvalifikacijama, politikantskim i još jednim u nizu pokušaja da se ocrni RS, a sakriju stvarni uzroci krize u BiH.

Pored toga, Predsedništvo BIH je jednoglasno usvojilo dva značajna sporazuma iz okvira Berlinskog procesa na kojeg je ranije stavila veto srpska članica Predsedništva Željka Cvijanović (SNSD), a koji je potvrdila Narodna skupština RS.

Jedan se tiče priznavanja stručnih kvalifikacija doktora medicine i arhitekata u okviru Sporazuma Srednje Evrope o slobodnoj trgovini (CEFTA), a drugi sporazum se odnosi na priznavanje kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Kosovo i Albanija).

Teme