Web Analytics
Parlament Bugarske odobrio slanje oklopnih transportera sovjetske proizvodnje Ukrajini - BetaRS

Parlament Bugarske odobrio slanje oklopnih transportera sovjetske proizvodnje Ukrajini

Svet | 21.07.2023 | access_time 20:15
Parlament Bugarske odobrio slanje oklopnih transportera sovjetske proizvodnje Ukrajini
AP Photo/Libkos

Bugarska je danas odlučila da pošalje stotinu oklopnih vozila u Ukrajinu, što je prvi put da ova balkanska zemlja tako nešto učini s obzirom da je zbog istorijski jakih veza sa Rusijom do sada izbegavala da direktno pomaže Kijev koji je u ratu sa Moskvom.

Parlament je velikom većinom (148 za, 52 protiv) odobrio ovaj predlog nove proevropske vlade, koja sledi drugačije strategije od prethodnih privremenih vlada koje nisu želele da se mešaju u sukob.

Ovi oklopni transporeteri BTR sovjetske proizvodnje, kupljeni su osamdesetih godina prošlog veka i nikada nisu korišćeni.

"Bugarskoj više nije potrebna ova oprema koja može biti dragocena podrška Ukrajini u njenoj borbi za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta" protiv Rusije, navodi se u odluci vlade.

Socijalisti, naslednici komunističke partije koja je nekada vladala Bugarskom, usprotivili su se ovoj odluci, kao i mlada proruska ultranacionalistička formacija Vazrajdane (Renesansa) koja je osudila "izdaju i sramotu".

Bugarska, članica EU i NATO, ima velike zalihe sovjetske opreme i naoružanja, a takođe proizvodi municiju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bio je u Sofiji početkom jula da razgovara sa bugarskim zvaničnicima o ubrzanju isporuka.

Nakon ove posete, bugarska vlada je najavila paket pomoći bez presedana, koji verovatno uključuje oružje i granate, iako nije želela da iznosi detalje zbog velikih podela u zemlji u vezi sa rusko-ukrajinskim sukobom.

U praksi, fabrike oružja rade punim kapacitetom još od ruske invazije na Ukrajinu.

Namenska industrija Bugarske beleži porast izvoza, pokazuju podaci ministarstva ekonomije, a roba prolazi kroz treće zemlje pre no što stigne u Ukrajinu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika