Web Analytics
Čuvari Perleza pokrenuli inicijativu za zaštitu najveće šume dudova u Vojvodini - BetaRS

Čuvari Perleza pokrenuli inicijativu za zaštitu najveće šume dudova u Vojvodini

Životna sredina | 24.07.2023 | access_time 13:30
Čuvari Perleza pokrenuli inicijativu za zaštitu najveće šume dudova u Vojvodini
Aktivisti udruženja "Čuvari Perleza" pokrenuli su inicijativu zaštite dudove šume u Perlezu kod Zrenjanina i zatražili da se pokrene postupak proglašenja te šume za Spomenik prirode.

Kako navode, dudova šuma na Vašarištu u Perlezu je jedna od retkih sačuvanih dudovih šuma u Vojvodini, a te navode potvrdili su im i stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode koji su obišli lokaciju i ocenili da su dudovi jedinstveni.

Ima ih 105 i čine najveću dudovu šumu u Vojvodini.

Prilikom obilaska Perleza, uočena su još tri stabla koja bi mogla ući u proceduru zaštite i proglašenja spomenikom prirode, a Čuvari Perleza pozvali su meštane da se jave ukoliko znaju za neko stablo koje je retko i starije od 50 godina i žele ga zaštititi.

Čuvari Perleza ukazali su i da bi proglašenje dudove šume na Vašarištu spomenikom prirode bilo od velikog značaja za Perlez jer bi na taj način sačuvali jedno od obeležja tog mesta i za buduće generacije.

Budući da su na spomeniku prirode zabranjene sve radnje koje ugrožavaju njegova obeležja i vrednosti, sprečila bi se i seča ili nesavesno krčenje ili bilo kakvo drugo postupanje sa dudovima na Vašarištu.

Meštani Perleza ukazuju da su dudove na te prostore početkom 18. veka doneli Katalonci i da su u vreme eksploatisanja svilene bube dudovi bili od velikog značaja za selo jer sa njih se bralo lišće, kojim su se hranile bube.

Tada je bilo i "obavezno“ da svaki mladi bračni par posadi po jedan dud kako bi se šuma širila i očuvala.

Čuvari Perleza navode da je procedura proglašenja zaštite dugotrajna, ali da je važno da su bili inicijator i da je sada procedura u toku.

"Dudovi su narednih 10 godina zaštićeni, dok se ne okonča ceo postupak zaštite, nadamo se uspešno i da će Perlez moći da se podiči jednim vrlo retkim spomenikom prirode", poručili su oni.


Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina