Web Analytics
Vesić: Struju i vodu dobiće porodice za kuće u kojima žive, ove izmene ne rešavaju ozakonjenje - BetaRS

Vesić: Struju i vodu dobiće porodice za kuće u kojima žive, ove izmene ne rešavaju ozakonjenje

Politika | 24.07.2023 | access_time 14:05
  Vesić: Struju i vodu dobiće porodice za kuće u kojima žive, ove izmene ne rešavaju ozakonjenje
Foto: Amir Hamzagic
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pozvao je sve narodne poslanike koji žele da se reši problem građana koji žive bez struje, vode i kanalizacije, da glasaju za dopune Zakona o ozakonjenju objekata.

Vesić je u Skupštini izjavio da je slušajući raspravu stekao utisak da su svi poslanici za usvajanje jer svi žele da reše problem ljudima, ali ne žele da glasaju za zakon.

"Pa će glasati protiv, a onda će sutra tim istim ljudima da pričaju da su morali da budu protiv. To je licemerno. Ako se podržava ideja da se problem sa dozvolom za priključenje na struju, vodu i kanalizaciju reši, onda se glasa za zakon", rekao je Vesić.

On je odgovarajući na primedbe opozicionih poslanika da ne postoji nikakav plan ili analiza ko će moći da se priključi, rekao da je prihvaćen amandman poslanika Pokreta socijalista Đorđa Komlenskog koji kaže da su predmet ovog zakona porodični stambeni objekti u kojima žive porodice i to treba da dokažu, a investitori neće moći da priključe poslovne i stambene objekte.

"Niko neće biti ozakonjen na osnovu ovog zakona, to je privremena mera koja proističe iz odluka suda u Strazburu da su struja, voda i kanalizacija osnovna ljudska prava i ovo nema veze sa ozakonjenjem", rekao je Vesić.

On se osvrnuo na to da je 2003. godine bilo reči o milion nelegalnih objekata, te da nelegalna gradnja nije problem od juče, već duže od jednog veka i za koji će morati da se nađe rešenje.

Vesić je rekao i da će privremeni priključci važiti do rešenja pitanja ozakonjenja.

Poslanici su završili raspravu u pojedinostima na dopune zakona o ozakonjenju i prešli na Predlog zakona o Privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć.

Teme