Web Analytics
Tunberg kažnjena zbog neposlušnosti prema policiji tokom demonstracija o klimi - BetaRS

Tunberg kažnjena zbog neposlušnosti prema policiji tokom demonstracija o klimi

Klimatske promene | 24.07.2023 | access_time 14:25
Tunberg kažnjena zbog neposlušnosti prema policiji tokom demonstracija o klimi
Foto: Pavel Golovkin/AP
Ekološku aktivistkinju Gretu Tunberg danas je sud Malmeu proglasio krivom i osudio na novčanu kaznu jer je odbila da posluša naređenje policije tokom protesta o klimi održanog prošlog meseca u Švedskoj.

Ona je na sudu rekla da je učestvovala na protestima i da nije poslušala naredbu policajca, ali se izjasnila da nije kriva i da su njeni postupci "potpuno opravdani", prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

"Verujem da se nalazimo u vanrednoj situaciji koja ugrožava život, zdravlje i imovinu. Bezbroj ljudi i zajednica su u opasnosti kako kratkoročno tako i dugoročno", rekla je ona.

Tunberg je proglašena krivom i kažnjena zbog nepoštovanja policijske naredbe da napusti protest o klimi u švedskoj luci Malme prošlog meseca.

Iznos novčane kazne koju aktivistkinja mora da plati biće obračunata na osnovu njenih prijavljenih prihoda.

"Tužilac je podneo optužnicu protiv mlade žene koja je 19. juna ove godine učestvovala u klimatskim demonstracijama koje su izazvale prekid saobraćaja u Malmeu", saopštilo je tužilaštvo početkom meseca kada se Tunberg pojavila pred sudom.

Na suđenje 24. jula su pozvani Tunberg i tri demonstranta grupe "Reclaim the Future" koja je šest dana blokirala luku zahtevajući mere protiv klimatske krize.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene