Web Analytics
Naučnici: Toplotni talasi u Evropi i SAD bili bi gotovo nemogući bez promene klime - BetaRS

Naučnici: Toplotni talasi u Evropi i SAD bili bi gotovo nemogući bez promene klime

Klimatske promene | Izvor: Beta-AFP | 25.07.2023 | access_time 07:45
Naučnici: Toplotni talasi u Evropi i SAD bili bi gotovo nemogući bez promene klime
Bez klimatskih promena talasi toplote, kao što je izmereno 50 stepeni Celzijusa u Dolini smrti u SAD, ili 45,3 stepena u Kataloniji, bili bi gotovo nemogući u Evropi i SAD, saopštila je danas međunarodna mreža koja ispituje vremenske prilike (World Weather Attribution - WWA).

Ta mreža naučnika, koja ispituje veze između ekstremnih vremenskih pojava i klimatskih promena, smatra da su klimatske promene, koje sa emisijom gasova stvaraju efekat staklene bašte, učinile da talasi toplote budu "topliji, duži i češći".

"Nedavni talasi toplote više nisu izuzetni događaji", a oni koji će se desiti "biće intenzivniji i češći ako se emisije gasova brzo ne smanje", rekli su naučnici.

Dodali su da prirodni fenomeni kao što su anticikloni ili El Ninjo mogu da doprinesu pokretanju talasa toplote, ali povećanje temperature na planeti sagorevanjem fosilnih goriva predstavlja ipak glavni razlog za tako ozbiljne klimatske promene.

Autori studije - sedam holandskih, britanskih i američkih naučnika, oslanjali su se na vremenske podatke kroz istoriju i modele klime kako bi uporedili današnje klimatske promene i globalno zagrevanje sa onim što je nekada bilo.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene