Web Analytics
Počelo ispumpavanje nafte iz opasnog starog tankera blizu obale Jemena - BetaRS

Počelo ispumpavanje nafte iz opasnog starog tankera blizu obale Jemena

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AP | 25.07.2023 | access_time 16:35
Počelo ispumpavanje nafte iz opasnog starog tankera blizu obale Jemena
Međunarodni tim je danas počeo ispumpavanje nafte iz zapuštenog tankera pretvorenog u skladište kod obale zaraćenog Jemena u Crvenom moru da bi se sprečila potencijalna ekološka katastrofa, naveo je u saopštenju generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Godinama su mnoge organizacije upozoravale da zapušteni brod "SOF Sejfer" (Safer) može izazvati veliko izlivanje nafte ili čak eksploziju.

Više od 1,1 milion barela nafte u zarđalom tankeru čeka premeštanje u drugi brod koji su kupile UN. Ukoliko bi ta nafta istekla u more, to bi bila peta najveća takva katastrofa u istoriji, kažu UN.

Prepumpavanje nafte je počelo posle višemesečne pripreme i trebalo bi da se završi za manje od tri nedelje, saopštile su UN.

Tanker "Sejfer" je izgrađen 1970-ih i prodat Vladi Jemena 1980-ih koja ga je koristila kao ploveće skladište za do tri miliona barela nafte ispumpavane iz naftnog polja u Maribu, provinciji u istočnom Jemenu. Brod je dugačak 360 metara i ima 34 rezervoara za skladištenje.

Usidren je šest kilometara od zapadnih jemenskih luka na Crvenom moru Hodeida i Ras Isa, strateškog područja koje kontrolišu pobunjeni Huti koje Iran podržava u ratu s međunarodno priznatom vladom.

Brod nije održavan već osam godina, a i inače mu je popustila čvrstina, te bi se mogao raspasti ili eksplodirati.

Morska voda je prodrla u tadnji odeljak gde je motor, uzrokujući oštećenje cevi i povećavajući rizik od potonuća, saznao je Asošiejted pres iz internih dokumenata još 2020. godine.

Godinama su UN, vlade zemalja i ekološke organizacije upozoravale da bi, ukoliko dođe do izlivanja nafte ili eksplozije, to poremetilo svetski trgovinski transport kroz vitalne rute Bab el-Mandeba i Sueckog kanala, nanoseći ogromnu štetu globalnoj ekonomiji.

Zamenski brod, nazvan "Jemen", stigao je ranije ovog meseca i pristao uz "Sejfer".

Posle prebacivanja nafte iz jednog u drugi brod, brod "Jemen" će biti usidrne i povezan sa podmorskim cevovodom koji dovodi naftu s naftnih polja, rekao je u nedelju za AP administrator Razvojnog programa UN Akim Štajner.

Štajner je rekao da će "Sejfer", kada bude ispražnjen, biti otegljen na rezalište, a materijal od kojeg je napravljen biće recikliran.

Šef UN je rekao da je još oko 20 miliona dolara potrebno za operaciju spasavanja, uključujući čišćenje i rezanje starog tankera i uklanjanje preostale ekološke pretnje Crvenom moru.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija