Web Analytics
Bugarska promenila stav o slanju oružja Ukrajini, šalje oklopnjake iz rezerve - BetaRS

Bugarska promenila stav o slanju oružja Ukrajini, šalje oklopnjake iz rezerve

Politika | Izvor: Beta | 25.07.2023 | access_time 17:15
Bugarska promenila stav o slanju oružja Ukrajini, šalje oklopnjake iz rezerve
Nakon skoro godinu i po dana rata u Ukrajini, Bugarska je promenila stav o slanju vojne pomoći i obećala zvaničnom Kijevu isporuku više od 100 oklopnih transportera.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, reč je najverovatnije o modelu BTR-60, kakve aktivno koristi i ukrajinska vojska.

Vozila su proizvedena 60-ih i 70-ih godina prošlog veka i Bugarska ih je nabavila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova.

U Vladinom predlogu koji su prihvatili parlamentarci navodi se da ta vozila više nisu potrebna Bugarskoj i da ih je moguće prebaciti u Ukrajinu, kako bi se pomoglo naporima te zemlje da "sačuva nezavisnost i teritorijalni integritet od nepravedne i ničim izazvane ruske agresije".

Poslanik liberalne bugarske Demokratske koalicije Ivajlo Mirčev izjavio je da se ta vozila odavno ne koriste i da su neka tehnički neispravna, ali da Bugarska očekuje da će donacija Ukrajini omogućiti pomoć Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i slanje zamenskih vozila.

"Naš cilj je da nakon slanja stotinjak oklopnih transportera Ukrajini dobijemo američku pomoć kako bi ojačali naše odbrambene kapacitete. Nadamo se da ponuda iz decembra prošle godine i dalje važi. Pregovori se nastavljaju", rekao je Mirčev.

Odluka je izazvala i određene kritike koje su stizale iz redova Socijalističke partije kao i rusofilskih nacionalista iz Partije preporoda.

"Ne mislim da možemo da pomognemo Ukrajini slanjem vojne opreme. Bilo bi bolje da budemo medijator u mirovnom procesu, jer smo zemlja koja ima specifične odnose sa obe strane", ocenio je potpredsednik parlamenta iz Socijalističke partije Kristijan Vigenin.

Mediji špekulišu da bi Bugarska potencijalno mogla da u zamenu za svoje BTR-ove dobije iz SAD oklopnjake M1117. Reč je o istom vozilu koje je Bugarska pre 15 godina nabavila za potrebe učešća svojih trupa u Avganistanu.

BTR-60 predstavlja kariku u razvoju sovjetskih oklopnih transportera točkaša, nastalu nakon BTR-152 a pre BTR-70. Proizvođen je u Sovjetskom savezu, kao i po licenci u Rumuniji, gde je iz fabrika izlazio pod nazivom TAB-71.

Sovjeti su ga proizvodili od 1959. do 1976. godine, dok je u Rumuniji poslednji primerak proizveden 1990. godine. Pretpostavlja se da je ukupno proizvedeno nešto manje od 27.000 komada.

Osim tri člana posade, u zavisnosti od verzije, BTR-60 može da preveze između sedam i 14 vojnika.

Naoružan je teškim mitraljezom KPVT u pokretnoj kupoli, kalibra 14,5 milimetara, i mitraljezom PKT, kalibra 7,62 milimetra.

Čeoni oklop pruža zaštitu od šrapnela i metaka kalibra 7,62 milimetara iz neposredne blizine a bočni i zadnji oklop štiti od metaka istog kalibra ispaljenih sa razdaljine veće od 100 metara.

Najavljena isporuka BTR-ova Ukrajini predstavlja presedan i u mnogome menja dosadašnji tok spoljne odbrambene politike Bugarske, koje je do sada izbegavala da javno šalje "tešku gvožđuriju" na istok.

Ipak, postoje određene indicije da je Bugarska i ranije slala određenu vojnu pomoć za Ukrajinu, pre svega municiju, ali da to nije činjeno direktno, već preko posrednika.

Teme