Web Analytics
Bisljimi: 'Delije' na utakmici sa 'Fjorentinom' poručile ono što Vučić ne može javno da kaže - BetaRS

Bisljimi: 'Delije' na utakmici sa 'Fjorentinom' poručile ono što Vučić ne može javno da kaže

Kosovo | Izvor: Beta | 27.07.2023 | access_time 16:50
Bisljimi: 'Delije' na utakmici sa 'Fjorentinom' poručile ono što Vučić ne može javno da kaže
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je danas da su "Delije" - navijači Fudbalskog kluba "Crvena zvezda" iz Beograda, na utakmici tog tima protiv italijanske "Fjorentine" pozivima da se "srpska vojska na Kosovo vrati" poručili ono što predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne želi ili ne može javno da kaže.

Navijači "Delija" su u sredu tokom utakmice s "Fiorentinom" podizanjem panoa sklopili ogromnu sliku tenka uz tekst "Kad se srpska vojska na Kosovo vrati".

"Sve ovo dok je i Vučić bio na tribinama. U Srbiji je izgrađen ceo državni aparat da bi se mediji, sport, umetnost, kultura, nauka koristili kao propagandno oruđe i za podsticanje nasilja, terora, tenzija i rata", napisao je Bisljimi na Fejsbuku.

Po njegovim rečima, "Delije" često poručuju ono što Vučić ne može ili ne želi da kaže javno, a "takvi postupci su mu potrebni da bi nahranio mržnju i etnički nacionalizam u javnom mnjenju".

Ova akcija navijača srpskog fudbalskog kluba dogodila se u 12. minutu i ​​44. sekundi utakmice, povezujući je sa Rezolucijom 1244 SB UN.

Povodom ovog slučaja reagovao je i ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrula Čeku koji je rekao da Srbija mobiliše navijače za ratne poruke i da ova koreografija jasno pokazuje nepromenjeni mentalitet Srbije.

"Navijačka grupa 'Delije' sinoć je prikazala koreografiju na kojoj se vidi veliki tenk sa pozadinom srpske zastave i tekstom 'Kad se srpska vojska na Kosovo vrati'. Srbija je još jednom pokazala da ne štedi sport kao platformu za promociju svoje ratnohuškačke politike", napisao je Čeku na Fejsbuku.

Dodao je da međunarodne fudbalske organizacije treba da se suprotstave pretnji ratom sa fudbalskog stadiona i pozvao ih da preduzmu odgovarajuće kaznene mere.

"Ovi postupci Srbije su neprihvatljivi, stoga međunarodna zajednica ne treba da ćuti", zaključio Čeku.

Teme