Web Analytics
CMG: SAD jačaju prisustvo u južnom Pacifiku - BetaRS

CMG: SAD jačaju prisustvo u južnom Pacifiku

Svet | Izvor: Beta | 28.07.2023 | access_time 10:55
CMG: SAD jačaju prisustvo u  južnom Pacifiku
U poslednje dve godine, vođene takozvanom Indopacifičkom strategijom, SAD preduzimaju veliki "nalet" na južni Pacifik, ocenjuje Kineska medijska grupa (CMG) u komentaru povodom nedavnog otvaranja ambasade SAD u Tongi, posete američkog ministra odbrane Papui Novoj Gvineji i predstojećih godišnjih pregovora SAD sa Australijom u formatu "dva plus dva".

CMG podseča da su SAD 2023. godine ponovo otvorile ambasadu na Solomonskim Ostrvima, koja je bila zatvorena 30 godina, kasnije su otvorile ambasade u Tongi i Vanuatuu. Takođe, SAD su obećale federativnim državama Mikronezije, Palaui i Maršalovim Ostrvima podršku vrednu 7,1 milijardu američkih dolara u roku od 20 godina.

Nakon Drugog svetskog rata, SAD su nekada koristile region južnog Pacifika kao poligon za testiranje nuklearnog oružja i deponiju nuklearnog otpada, nanoseći ozbiljnu štetu životu i zdravlju lokalnog stanovništva i lokalnom ekološkom okruženju. Nakon Hladnog rata, SAD smatraju da je ovo područje izgubilo stratešku vrednost i znatno su smanjile ekonomsku podršku, zatvorile su ambasade i odnosi sa ovim zemljama su pali u "hibernaciju", navodi se.

Ovih godina, Kina je započela saradnju od međusobne koristi sa zemljama na pacifičkim ostrvima. Na primer, Kina i Solomoni su ostvarili trgovinu od 498 miliona američkih dolara u 2022. godini. Izvoz u Kinu sada čini dve trećine ukupnog izvoza Solomonskih Ostrva.

Vođene mišlju da je reč o igri pobednika, SAD su promenile svoju aroganciju i poslale su visoke zvaničnike i obećale ogromnu podršku. Vašington post je napomenuo da je prisustvo SAD u Pacifičkom regionu odgovor na rastuću privlačnost Kine.

Tihi okean je okean mira i saradnje. Kina pozdravlja sve zajedničke napore koji doprinose zemljama južnog Pacifika. Ali SAD su aktivno promovisale takozvanu Indo-pacifičku strategiju, koja je Tihi okean ispunila mirisom baruta, zaključuje se u komentaru CMG.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika