Web Analytics
Konaković pozvao Bećirovića i Komšića da smene ambasadora Vranješa - BetaRS

Konaković pozvao Bećirovića i Komšića da smene ambasadora Vranješa

Region | 28.07.2023 | access_time 21:50
Konaković pozvao Bećirovića i Komšića da smene ambasadora Vranješa
BETAPHOTO/HINA/Zoran KRESIC

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković pozvao je danas članove Predsedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića da smene ambasadora BiH u Srbiji Aleksandra Vranješa po hitnom postupku, posle, kako je navedeno, skandalozne izjave zbog koje je dospeo u žižu javnosti.

"Video sam danas u medijima da su članovi Predsedništva BiH Bećirović i Komšić poslali dopis Ministarstvu spoljnih poslova BiH (MSP), koji je kasno popodne stigao u Ministarstvo, i da se od nas traži da pozovemo na konsultacije ambasadora Vranješa", kazao je Konaković novinskog agenciji Fena.

Dodao je kako je MSP "ostvarilo kontakte" i da se ambasador Vranješ oglasio i odbio dolazak u centralu u Sarajevu i bilo kakve razgovore.

Konaković je podsetio da su se slično ranije ponašali ambasadori koji su kadrovi koje imenuje član Predsedništva BiH iz srpskog naroda.

On je naveo da su Komšić i Bećirović mogli lično pozvati ambasadora Vranješa, navodeći kako oni kao članovi Predsedništva BiH imaju pravo ambasadore da pozovu na konsultacije.

Prema njegovim rečima, članovi Predsedništva su i do sada zvali amabasadore na konsultacije, dodavši da MSP služi samo za tehničku podršku.

Dopis MSP-a, rekao je dalje, nije ni bio potreban, predloživši Bećiroviću i Komšiću da smene ambasadora Vranješa po hitnom postupku.

"Reč je o osobi koja je i ranije imala slične izjave. Glasali su za njegov izbor. MSP nema nikakve nadležnosti kada je reč o sankcijama prema ambasdorima, to mogu jedino članovi Prededništva kao kolektivni organ", istakao je Konaković.

Komšić i Bećirović zatražili su ranije danas od MSP-a BiH da hitno pozove ambasadora Vranješa na konsultacije, povodom njegovog nedavnog sastanka sa direktorom Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandrom Vulinom, koji je stavljen na američku "crnu listu".

Vranješ je na tom sastanku zahvalio Vulinu što će dvema studentkinjama Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu, koje su na dan komemoracije srebreničkim žrtvama na društvenim mrežama veličale Ratka Mladića, osuđenog za genocid u Srebrenici, omogućiti dalje školovanje u Beogradu, dati im državnu stipendiju i obezbediti smeštaj u studentskom domu.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović podržala je Vranješa, navodeći da ambasador ima pravo da se sastane sa rukovodiocima i predstavnicima svake institucije u zemlji prijema.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je na Tviteru napisao: "Pozvao sam ambasadora na konsultacije, meni se odazvao", objavivši svoju i Vranješevu fotografiju.

Teme