Web Analytics
Vučić pozvan na Kongres nesvrstanih 2024. godine u Ugandi - BetaRS

Vučić pozvan na Kongres nesvrstanih 2024. godine u Ugandi

Politika | 30.07.2023 | access_time 13:05
Vučić pozvan na Kongres nesvrstanih 2024. godine u Ugandi
Foto: Milos Miskov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je od predsednika Ugande Joverija Musevenija dobio poziv da prisustvuje Kongresu Pokreta nesvrstanih koji će naredne godine biti održan u Kampali.

Vučić je posle razgovora sa predsednikom te zemlje Joverijem Musevenijem u Beogradu rekao da je Uganda država sa "ogromnim potencijalima" koja će po njegovim rečima, 2050. godine imati više od 100 miliona stanovnika.

"Zahvalan sam predsedniku Museveniju što Uganda podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije u svim međunarodnim institucijama što i mi činimo kad je u pitanju Uganda", kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Ugande u Palati Srbija. 

On je naveo da je od predsednika Ugande, čoveka, kako je rekao, s ogromnim iskustvom, "mnogo naučio" o trenutnoj političkoj situaciji u Africi i o tome "kojom brzinom" taj kontinent napreduje. 

"Afrika je danas 1,5 milijardi stanovnika, a za 30 godina će imati više od 2,5 milijardi i time će postati jedno od najvećih i najvažnijih tržišta. Uganda ima jednu od četiri najmlađe populacije u svetu, to je zemlja sa ogromnim potencijalima", rekao je predsednik Srbije. 

Vučić je najavio da će pre kraja avgusta, delegacija iz Srbije predvođena "najmanje jednim ministrom" posetiti Ugandu gde će sa zvaničnicima te zemlje razgovarati o unapređenju saradnje u sferi poljoprivrede, ali i odbrane.

"U prethodnom periodu smo imali veliko povećanje broja linija Er Srbije a u narednom periodu ćemo se fokusirati na određene strateške tačke u Africi. Nadam se da ćemo do kraja sledeće godine moći da uspotavimo direktnu avio liniju između Beograda i Kampale", rekao je Vučić. 

Teme