Web Analytics
Verstapen pobednik trke za Veliku nagradu Belgije - BetaRS

Verstapen pobednik trke za Veliku nagradu Belgije

Automoto | 30.07.2023 | access_time 16:45
Verstapen pobednik trke za Veliku nagradu Belgije
 Vozač Red Bula Maks Verstapen pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Belgije.

Dvostruki uzastopni svetski prvak je na stazi Spa Frankoršan ostvario osmu uzastopnu pobedu i došao do 45. trijumfa u karijeri.

Drugo mesto je pripalo njegovom timskom kolegi Serhiju Peresu, a na pobednički podijum se popeo i vozač Ferarija Šarl Lekler.

Četvrti je kroz cilj prošao Luis Hamilton iz Mercedesa, koji je osvojio i dodatni bod za najbrži krug, peti je trku završio Fernando Alonso iz Aston Martina, dok je šesto mesto zauzeo vozač Mercedesa Džordž Rasel.

Bodove su osvojili i Lando Noris iz Meklarena, Esteban Okon iz Alpina, vozač Aston Martina Lens Strol i vozač Alfa Taurija Juki Cunoda.

U generalnom plasmanu Verstapen vodi sa 314 bodova, drugi je Peres sa 189 bodova, dok je treći Alonso sa 149 bodova.

Iz prvog startnog reda trku su počeli Lekler i Peres, Hamilton je počeo sa treće, Karlos Sainc iz Ferarija sa četvrte pozicije, dok su iza njih bili Oskar Pjastri iz Meklarena i Verstapen, koji je kažnjen zbog promene menjača.

Vodeći vozači odlučili su se da krenu na mekim gumama, sa izuzetkom Pjastrija koji je počeo trku na srednje tvrdim pneumaticima.

Ubrzo po početku trke Peres uspešno napada Leklera i preuzima prvo mesto, a iza njih došlo je do kontakta između Sainca i Pjastrija.

To koristi Verstapen i dolazi do četvrtog mesta, dok Pjastri u drugom krugu parkira bolid pored staze.

Nastavio je Verstapen sa dobrom vožnjom i u šestom krugu lako obilazi sedmostrukog svetskog prvaka Hamiltona, a ubrzo dolazi i do drugog mesta.

Oštećenje na bolidu imao je Sainc koji je padao u plasmanu, da bi u osmom krugu Španac otišao u boks.

Prvi od vodećih na promenu guma odlazi Hamilton i prelazi na srednje tvrde gume, a na stazu se vraća tik ispred Strola na četvrto mesto.

Krug kasnije u boks odlaze Peres i Lekler, a Meksikanac se posle greške mehaničara zadržava nešto duže (3,2 sekunde).

U 15. krugu promenu guma obavlja i Verstapen, koji se na stazu vraća kao drugi iza timskog kolege.

Dva kruga kasnije Holanđanin obilazi svog timskog kolegu i preuzima prvo mesto, koje zatim do kraja sigurno drži.

Usledila je kratkotrajna kiša, koja nije donela velike promene na stazi, a drugo odustajanje viđeno je u 24. krugu kada se iz trke povukao Sainc.

Drugi odlazak u boks u 28. krugu obavio je Hamilton koji prelazi na meke gume, a zatim to isto rade i Lekler, Peres i Verstapen.

Do kraja trke vodila se borba za dodatni bod, koji je na kraju pripao Hamiltonu, nakon što je dva kruga pre kraja zamenio gume.

U šampionatu Formule 1 sledi pauza do 27. avgusta i trke za Veliku nagradu Holandije.


Teme