Web Analytics
Fokus na Belgiju: Naučnici otkrili da vulkanske stene oko Islanda mogu da smanje zagađenje - BetaRS

Fokus na Belgiju: Naučnici otkrili da vulkanske stene oko Islanda mogu da smanje zagađenje

Klimatske promene | Izvor: Beta | 01.08.2023 | access_time 08:30
Fokus na Belgiju: Naučnici otkrili da vulkanske stene oko Islanda mogu da smanje zagađenje
Naučnici su tokom misije na krajnjem severu Evrope otkrili da bazalt prisutan u vulkanskoj steni oko Islanda, može da igra ulogu u smanjenju ugljen-dioksida (CO2) iz atmosfere, preneo je danas portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Belžika (Belgica), najnoviji belgijski naučni brod, proveo je dve nedelje oko Islanda. Naučnike je posebno zanimala vulkanska stena, veoma bogata bazaltom, koja je prisutna na tom području posle izlivanja lave nakon brojnih erupacija još aktivnih vulkana.

Belgijski naučnici sa nekoliko univerziteta ispitali su stene i njihovu mogućnost upijanja ugljen-dioksida zbog prisustva bazalta. Oni su otkrili da te vulkanske stene u kontaktu sa vodom, Severnim morem, imaju veću moć apsorpcije CO2.

Već je poznato da mora i okeani imaju veću moć upijanja ugljen-dioksida od šuma, ali je sada otkriveno da alkalnost mora i okeana u kontaktu sa bazaltom dovodi do većeg upijanja CO2 iz atmosfere.

Naučnici smatraju da bi nekoliko vrsta minerala moglo da igra takvu ulogu, dodao je belgijski portal.

Istraživači planiraju partnerstva sa predstavnicima u rudarskoj i pomorskoj industriji u Belgiji da bi se to otkriće primenilo.

Takvi projekti će svakako doprineti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, ali će ipak ostati samo jedan deo rešenja velikog klimatskog problema planete Zemlje, dodao je Fokus na Belgiju.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene