Web Analytics
Životinje u zoološkom vrtu hlade se po letnjoj vrućini - BetaRS

Životinje u zoološkom vrtu hlade se po letnjoj vrućini

Zabava | 01.08.2023 | access_time 12:05
Životinje u zoološkom vrtu hlade se po letnjoj vrućini
Foto: Deng Hua/Xinhua

 Uz obilje hlada, krevete od leda, smrznute letnje poslastice, klima-uređaje i sisteme za hlađenje, životinje u zoološkim vrtovima širom Kine hlade se usred letnje vrućine.

Ovog leta, polarni medvedi koji žive u pekinškom zoološkom vrtu imaju dva ledena kreveta. Spoljni krevet je konkavan i funkcioniše otprilike kao kućni frižider. Zahvaljujući ugrađenom sistemu za hlađenje, krevet može postići ukupan efekat hlađenja, sa najnižom temperaturom na minus 30 stepeni Celzijusa, piše Sinhua.

Polarni medvedi mogu da leže na stomaku u krevetu, a njihovi staratelji takođe stavljaju ogromne kocke leda u krevet kako bi im pružili optimalan osećaj hlađenja.

Polarni medvedi takođe imaju senku u stilu šahovske table iznad svog bazena. Senka menja konfiguraciju u skladu sa položajem sunca i senkom drveća na otvorenom, čime se maksimizira odnos zasjenjene površine  i poboljšava dobrobit životinja.

Čuvari zoološkog vrta u Šangaju od proleća se pripremaju za visoke letnje temperature.

Dva reda prskalica postavljena su ispred Flamingo izložbenog prostora u šangajskom zoološkom vrtu.

Osoblje je početkom ove godine postavilo mrežu iznad prskalica i uvelo vinovu lozu. Očekuje se da će mreža biti pokrivena biljkama penjačicama u roku od šest meseci. Osoblje je reklo da moraju unapred planirati kako bi postavili temelje za poboljšanje dobrobiti životinja.

Letnje poslastice, kao što su lubenice, bele dinje, grožđe i drugo voće i sočno povrće, obezbeđuju se kako bi se zadovoljile nutritivne potrebe životinja. Od žirafa do nilskih konja, od ara do ždralova, smrznute lubenice su najpopularnije jelo.

Dok sisari i ptice izbegavaju užareno sunce, mnogi vodozemci imaju suprotan pristup, posebno kornjače. Sunčanje im može pomoći da povećaju telesnu temperaturu, ubrzaju metabolizam, pospeše sintezu vitamina D i bolju apsorpciju kalcijuma. Prskalice su takođe uključene za kornjače, pomažući u sprečavanju toplotnog udara i dehidracije.

U parku divljih životinja San Ćinling, gde je spoljna temperatura premašila 34 stepena Celzijusa, čuvari zoološkog vrta obezbeđuju šimpanzama ohlađenu supu od zelenog pasulja. Čuvari primata u parku hrane majmune i šimpanze malim količinama supe više puta dnevno.

Iako to znači da moraju da čiste kaveze i pripremaju hranu nekoliko puta dnevno, žele da obezbede svojoj "krznenoj deci" zdravo i ugodno leto.

Teme