Web Analytics
LSV-Vojvođani: Potrebna sistemska, striktna i neselektivna borba protiv afričke kuge - BetaRS

LSV-Vojvođani: Potrebna sistemska, striktna i neselektivna borba protiv afričke kuge

Politika | 02.08.2023 | access_time 11:40
LSV-Vojvođani: Potrebna sistemska, striktna i neselektivna borba protiv afričke kuge
Foto: BETA/SASA DJORDJEVIC

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani ocenila je danas da je afrička kuga svinja ogolila "potpunu nesposobnost države" da se izbori s elementarnim problemima koji već decenijama muče poljoprivrednike.

Kako je u saopštenju istakao predsednik poslaničke grupe te stranke u Skupštini Vojvodine Saša Šućurović, krajnje je vreme za ozbiljno rešavanje tog problema "umesto ad-hok reakcija, bez jasnog dugoročnog plana i programa".

Naglasio je da to nije samo pitanje stočara, već je pitanje sigurnosti hrane, zdravlja građana i opstanka ruralnih područja, zbog čega traži hitno i odlučno pojačanje kontrole žive stoke.

"Trenutni nekontrolisani uvoz lekova i lečenje životinja na sopstvenu ruku, bez veterinarskog nadzora, dodatno dolivaju ulje na vatru i dovode do ekspanzije bolesti", dodaje Šućurović.

Ocenio je i da dosadašnja kaznena politika nije dala željene rezultate, zbog čega je potrebno pooštravanje mera, posebno u slučajevima kada prilikom transporta svinja odgovorno lice nema adekvatnu papirologiju.

Teme