Web Analytics
Momirović: Vrednost tržišta nepokretnosti u Srbiji u 2022. uvećana na 7,5 milijardi evra - BetaRS

Momirović: Vrednost tržišta nepokretnosti u Srbiji u 2022. uvećana na 7,5 milijardi evra

Ekonomija | 02.08.2023 | access_time 14:50
Momirović: Vrednost tržišta nepokretnosti u Srbiji u 2022. uvećana na 7,5 milijardi evra
Foto: Amir Hamzagic

Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da tržište nepokretnosti u Srbiji pokazuje otpornost na ekonomske pritiske i četvrtu godinu zaredom ostvaruje značajan rast po broju realizovanih transakcija prometa i ukupnoj vrednosti kupoprodaje.

Ona je na raspravi o izmenama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti u Privrednoj komori Srbije istakao da je ukupna vrednost tržišta nepokretnosti u 2022. godini iznosila 7,5 milijardi evra, što je 22 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

"Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna količina novca korišćena za kupovinu nepokretnosti u prvom kvartalu ove godine je iznosila nešto više od 1,6 milijardi evra, što je rast od 2,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine", precizirao je ministar.

On je naveo da je na tržištu nepokretnosti u tom periodu ukupno realizovano 29.275 kupoprodaja, dok je u drugom kvartalu ove godine kupljeno 30.548 nekretnina, za šta je potrošeno 1,7 milijardi evra, a najveći udeo, odnosno 58 odsto, činili su stanovi.

Prema njegovim rečima, namera je da se izmenama zakona stvore uslove za unapređenje i razvoj ove delatnosti, spreči i suzbije pranje novca i poveća kvalitet u oblasti posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti.

"Rešavanje stambenog pitanja je osnovna potreba svakog pojedinca i iz tog razloga moramo osigurati da naše tržište nekretnina bude stabilno, transparentno i pravično", rekao je  Momirović.

Dodao je da je povoljno stanje na tržištu nekretnina izuzetno značajno jer povećanje obima trgovine i investicija u sektoru nepokretnosti direktno utiče na ekonomski rast i jačanje finansijske stabilnosti zemlje.

Teme