Web Analytics
Poljoprivrednicima kod Arandjelovca dodeljeni besplatni zaštitni ramovi za traktore - BetaRS

Poljoprivrednicima kod Arandjelovca dodeljeni besplatni zaštitni ramovi za traktore

Društvo | Izvor: Beta | 02.08.2023 | access_time 20:45
Poljoprivrednicima kod Arandjelovca dodeljeni besplatni zaštitni ramovi za traktore
Poljoprivrednicima iz Orašca kod Aranđelovca danas su radi povećenja bezbednosti besplatno dodeljeni zaštitni ramovi za traktore.

To je preventivnih mera za smanjenje broja pogibija i povređivanja prilikom prevrtanja traktora, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infastrukture.

Ministar Goran Vesić je kazao da je cilj da se, na osnovu Uredbe Vlade Srbije, time poboljša bezbednost ljudi koji voze uglavnom stare traktore.

Po njegovim rečima, u Srbiji je više od 100.000 takvih traktora, a u protekle tri godine 83 osobe poginule u saobraćajnim nesrećama traktora.

Naveo da je u poslednje tri godina 549 osoba povređeno na traktorima, te je zato Vlada Srbije odlučila da obezbedi sredstva za zaštitne ramove u naredne tri godine.

"Ovo je prva godina, i obezbeđeno je 125 miliona dinara za subvenciju za postavljanje zaštinih ramova", kazao je on.

Rekao je da je ove godine podeljeno više od 4.600 ramova, a da se prijavilo 6.000 poljoprivrednika, te pozvao sve oostale da se prijave za te ramove.

Direktor Agencija za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović je kazao da ta agencija vodi kampanju za podizanje bezbednosti traktorista.

"Ideja je da se kroz ovu subvenciju kupi više do 11.000 zaštitnih ramova i da se dodele  poljoprivrednicima koji imaju traktore bez ramova", kazao je on.

Izneo je da, po podacima, više od 200.000 traktora u Srbiji nema zaštitnu strukturu.
    
"Konstruisali smo univerzalan zaštitni ram koji odgovara za više vrsta traktora i pokriva negde oko 100.000 traktora raznih modela", rekao je Stamatović.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević apelovao je na poljoprivridnike da u saobraćaju budu vidljivi i poštuju saobraćajne propise.

Teme