Web Analytics
Lepa vest, subotička deca besplatno u vrtićima od 1. septembra - BetaRS

Lepa vest, subotička deca besplatno u vrtićima od 1. septembra

Društvo | 03.08.2023 | access_time 14:35
Lepa vest, subotička deca besplatno u vrtićima od 1. septembra

Odbornici Skupštine grada Subotice jednoglasno su danas usvojili odluku da od 1. septembra sva deca imaju pravo na besplatan boravak u državnim vrtićima, dok će se boravak u privatnim subvencionisati sa 10.000 dinara.

Opozicija je podržala odluku iiko je kritikovala da je ona mogla biti doneta i ranije, a ne uoči izborne kampanje, te je upozorila da se najveći broj vrtića u veoma lošem stanju.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić rekao je novinarima da Grad u potpunosti preuzima sve troškove smeštaja u Predškolskoj ustanovi "Naša radost" i vrtićima u sklopu osnovnih škola u Čantaviru i Đurđinu.

Druga odluka je subvencionisanje za verifikovane privatne vrtiće u iznosu od 10.000 dinara, pod uslovom da oba roditelja imaju državljanstvo Srbije, da su zaposlena i da njihova ukupna primanja ne prelaze 200.000 dinara mesečno.

"Ovo je veliki iskorak u socijalnoj oblasti jer grad već plaća usluge ličnih pratilaca i personalnih asistenata, za dnevni boravak dece ometene u razvoju, za uslugu stanovanja i za pomoć trudnicama i majkama", naveo je Bakić.

Dodao je da je sledeći korak rekonstrukcija i proširenje kapaciteta objekata za tu decu.

Na sednici je rečeno da će Grad ove godine za to dati 165 miliona dinara i da vlast planira da i narednih godina omogući roditeljima ostvarivanje tog prava.

Opozicioni Pokret za gradjansku Suboticu glasao je za odluke jer se one "tiču budućnosti subotičke dece".

"Mi zameramo zbog čega se ovakve odluke ranije nisu našle pred odbornicima, a ne sada, jer je ovo uvod u predstojeću izbornu kampanju", ocenila je odbornica Nove demokratske stranke Srbije Jelica Santrač.

Ona je istakla i da svega nekoliko objekata ispunjavaju standarde, a da je stanje većine "očajno" i dodala da "tokom protekle tri godine nije izgradjeen nijedan vrtić".

Budžet grada Subotice za prvu polovinu godine je ostvaren u iznosu od 49,23 odsto, što je za 21 odsto više u odnosu na realizaciju budžeta u istom periodu prošle godine. Vlast očekuje ostvarenje budžeta od blizu 99 odsto na kraju godine.

Teme