Web Analytics
Ugalj korišćen kao gorivo pre 3.600 godina na severozapadu Kine, pokazala studija - BetaRS

Ugalj korišćen kao gorivo pre 3.600 godina na severozapadu Kine, pokazala studija

Zabava | 08.08.2023 | access_time 12:45
Ugalj korišćen kao gorivo pre 3.600 godina na severozapadu Kine, pokazala studija
Foto: Xinhua/Liu Lei

Upotreba fosilnih goriva značajno je pokrenula napredak ljudske civilizacije. Sada, nova studija pokazuje da se najranija sistematska upotreba uglja kao goriva dogodila još pre oko 3.600 godina u severozapadnoj Kini, piše Sinhua.

Iako je na nekim praistorijskim arheološkim nalazištima prijavljeno sporadično sagorevanje uglja kao goriva, nedostaju dokazi o njegovoj sistematskoj eksploataciji pre 2.500 godina.

Arheolozi sa Univerziteta Landžhou, Univerziteta Renmin u Kini i Instituta za kulturne relikvije i arheologiju autonomnog regiona Sinđiang Ujgur identifikovali su gomile uglja, nesagoreli ugalj, pepeo od uglja i otpad od uglja na lokaciji u okrugu Nilka, kazačkoj autonomnoj prefekturi Ili u Sinđiangu, pomerajući taj vremenski okvir otprilike 1.000 godina unazad.

Hemijska analiza je otkrila da su ta drevna goriva bila bitumenski ugalj bogat ugljenikom koji se eksploatiše iz obližnjih izbočenih slojeva uglja, navodi se u studiji objavljenoj nedavno u časopisu Sajens advansis (Science Advances).

Te relikvije su pokazale da su korisnici uglja namerno birali da koriste goriva visokog kvaliteta, a eksploatacija je bila sistematska, kažu istraživači.

Takođe, studija je otkrila da je ugalj, uredno uskladišten uz kuće i metalurške lokacije, korišćen za više namena.

Utvrđeno je da su stanovnici koji su živeli na toj lokaciji pre više od 4.000 godina uglavnom koristili drvo za gorivo, a prešli su na ugalj pre 3.600 do 2.900 godina, pokazuje studija.

Istraživači su rekli da bi prilagođavanje energetske strukture moglo biti izazvano stresom zbog povećane potražnje za energijom i pogoršanjem vegetacije u to vreme.

Teme