Web Analytics
Kina usvaja pravila o upravljanju tehnologijom prepoznavanja lica - BetaRS

Kina usvaja pravila o upravljanju tehnologijom prepoznavanja lica

Svet | 09.08.2023 | access_time 11:55
Kina usvaja pravila o upravljanju tehnologijom prepoznavanja lica
Foto: Chen Qibao/Xinhua

Kinesko telo za kontrolu interneta sačinio je nacrt pravila o upravljanju tehnologijom prepoznavanja lica i pokrenuo javnu raspravu o tom pitanju.

Dokument koji sadrži nacrt pravila objavila je Kineska administracija za sajber prostor. U njemu je, kako piše Sinhua, navedeno da upotreba tehnologije za prepoznavanje lica zahteva postojanje posebne svrhe i pune neophodnosti i da mora biti u kombinaciji sa strogim zaštitnim merama.

Što se tiče implementacije tehnologije prepoznavanja lica u javnim prostorima, nacrt pravila naglašava važnost jasnih i upadljivih oznaka. Sem toga, naglašava se odgovornost organizacija i institucija koje postavljaju i koriste uređaje za prepoznavanje lica kako bi se osigurale poverljivost prikupljenih ličnih podataka.

Slike i informacije o identitetu prikupljene na javnim površinama mogu se koristiti samo u svrhu održavanja javne bezbednosti, osim ako se ne dobije izričit pristanak pojedinaca za korišćenje u druge svrhe, navodi se u dokumentu.

Prema nacrtu pravila, organizacije i institucije su dužne da ograniče vidno polje uređaja za prepoznavanje lica instaliranih za potrebe internog upravljanja.

Oni takođe moraju da usvoje stroge mere za sprečavanje curenja i zloupotrebe prikupljenih ličnih podataka, navodi se u predlogu pravila.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Automoto

Zelena Srbija

Hronika

Scena