Web Analytics
POKS: Zahtevamo kazne za nadležne zbog neadekvatne reakcije na afričku svinjsku kugu - BetaRS

POKS: Zahtevamo kazne za nadležne zbog neadekvatne reakcije na afričku svinjsku kugu

Ekonomija | Izvor: Beta | 09.08.2023 | access_time 13:25
POKS: Zahtevamo kazne za nadležne zbog neadekvatne reakcije na afričku svinjsku kugu
Katastrofalna je greška što je afrička kuga svinja olako shvaćena i odgovorni koji nisu na vreme i adekvatno reagoval trebalo bi da budu kažnjeni, rekao je danas portparol Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) Božidar Katić.

Katić je na konferenciji za novinare podsetio da je u Srbiji zbog kuge eutanazirano 20.730 svinja, što najviše ugrožava individualna domaćinstva, i ocenio da je to moglo biti sprečeno.

On je upozorio da je samo pitanje trenutka kada će kuga zahvatiti velike farme, što može da dovede do toga da Srbija ostane bez svinja.

"Ova kuga nije od juče, već se pojavila pre nekoliko godina. Bolest se ranije pojavila u Mađarskoj, Bugarskoj i Rumuniji, a u Srbiji je zabeleženo 200 slučajeva prošle godine", rekao je Katić.

On je ocenio da mere prevencije širenja te kuge nisu bile pravovremene i da, kad se svinjska kuga pojavila u susednim državama, u Srbiji nije bilo zabrane uvoza iz tih država.

Nejasno je, kako je rekao Katić, na koji način će se u prevenciju kuge uključiti vojska i policija.

"Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, koja sama nije bila odgovorna, sada apeluje na građane da budu odgovorni i poručuje malim proizvođačima da će dobiti nadoknadu za svaku ubijenu svinju i da to valjda treba da znači da će sve biti u redu", kazao je Katić.

On je napomenuo da se podrazumeva da će država dati nadoknade, ali da je problem kako sačuvati proizvodnju svinja jer se ona ne obnavlja za dan, već za tri godine.

Katić je istakao značaj poljoprivrede i gajenja svinja za Srbiju i rekao da POKS zahteva da se poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja i prerada hrane proglase za strateške privredne grane.

"U skladu sa onim što rade lideri u poljoprivrednoj proizvodnji, a reč je uglavnom o evropskim monarhijama, treba da se iz budžeta izdvoje sredstva koja su ravna onima koja se odvajaju u evropskim budžetima", predložio je Katić.

On je podsetio da se u zemljama koje imaju razvijenu poljoprivrednu proizvodnju izdvaja od 34 do 36 odsto budžeta za tu privrednu granu, a da je u Srbiji to pet odsto.

"Novac građana Srbije treba da se ulaže u poljoprivredu i proizvodnju i preradu hrane, a ne u nacionalne stadione, fontane, trgove, desetinama hiljada botova i beskrajno velike subvencije stranim investitorima koji, dok te subvencije imaju efekta, budu u ovoj zemlji, a zatim odlaze ostavljajući zatrovanu vodu, vazduh, zemljište i radnike bez posla", rekao je Katić.

Dodao je da "narodi koji imaju svoju hranu mogu biti istinski slobodni", a da neokolonijalizam funkcioniše tako što kolonije ostaju bez proizvodnje svoje hrane.

On je rekao da je rok trajanja mesa u EU šest meseci, a u Srbiji godinu dana, kako bi moglo da se uveze meso kojem je u zemljama EU istekao rok.

"Na potpuno nekontrolisanom uvozu hrane zarađuju tajkuni bliski vlasti, kao i oni koji kontrolišu vlast u Srbiji, i to dovodi do toga da ova zemlja brzo i sigurno ostaje bez svoje hrane i postaje kolonija", rekao je Katić.

Teme