Web Analytics
Kineski istraživači pozivaju na povećanje naprednih stanica za posmatranje ugljenika - BetaRS

Kineski istraživači pozivaju na povećanje naprednih stanica za posmatranje ugljenika

Tehnologija | 10.08.2023 | access_time 14:20
Kineski istraživači pozivaju na povećanje naprednih stanica za posmatranje ugljenika
Foto: Tang Dehong/Xinhua

Kineski istraživači pozvali su na uspostavljanje više posmatračkih stanica visokog standarda za nadgledanje ugljen-dioksida širom zemlje kako bi se poboljšala tačnost procene u određivanju nivoa rezervoara za apsorpciju ugljenika na Zemlji, objavio je časopis Sajens end tehnolodži dejli (Science and Technology Daily) početkom avgusta.

Istraživači su, kako piše Sinhua,  predložili da se pronađe optimalna lokacija za 52 nove stanice, pored osam postojećih stanica, i da se formira mreža za posmatranje zemaljskih stanica kako bi se poboljšali napori i sposobnosti merenja koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi.

Njihova studija je pokazala da postoji hitna potreba za dodavanjem više posmatračkih stanica u jugoistočnim, severoistočnim i severnim regionima zemlje, kao i na Ćinghai-Tibetankoj visoravni gde je produktivnost vegetacije visoka tokom sezone rasta.

Ukupno 60 posmatračkih stanica moglo bi da smanji nesigurnost u proceni rezervoara ugljenika na 200 miliona tona godišnje, navodi se u izveštaju.

Rezervoar za asporpciju ugljenika kopnenog ekosistema važan je za kineski cilj i obećanje da će postići neutralnost ugljenika, rekao je Vang Jilong, istraživač saradnik na Institutu za istraživanje Tibetanske visoravni Kineske akademije nauka.

Od ključne je važnosti da se razjasni veličina i prostorno-vremenska distribucija rezervoara ugljenika u kopnenim ekosistemima za formulisanje politika i mera za smanjenje emisije ugljenika i postizanje ugljenične neutralnosti.

Atmosferska inverzija je ključni metod za procenu kopnenog rezervoara apsorpcije ugljenika na osnovu podataka posmatranja koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi i modela atmosferskog transporta, u kombinaciji sa inventarom ljudske emisije ugljenika. Prilikom asimilacije podataka posmatranja, očekuje se da će atmosferska inverzija poboljšati tačnost procene kopnenog rezervoara ugljenika.

Teme