Web Analytics
Jermenija traži hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog situacije u regionu Nagorno-Karabah - BetaRS

Jermenija traži hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog situacije u regionu Nagorno-Karabah

Svet | 12.08.2023 | access_time 20:50
 Jermenija traži hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog situacije u regionu Nagorno-Karabah
Foto: AP/Hayk Manukyan/PHOTOLURE

Jermenija je pozvala Savet bezbednosti UN da održi hitan sastanak zbog lošije humanitarne situacije u regionu Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu, koji je uglavnom naseljen Jermenima.

U pismu predsedniku Saveta bezbednosti UN, koje je ministarstvo spoljnih poslova Jermenije poslalo sinoć a objavilo danas, jermenski ambasador u UN Mher Margarjan rekao je da je narod Nagorno-Karabaha "na ivici potpune humanitarne katastrofe".

Od decembra, Azerejdžan je blokirao jedini put koji vodi od Jermenije do Nagorno-Karabaha, ozbiljno ograničavajući isporuku hrane i medicinskih potrepština u regionu sa oko 120.000 ljudi.

Jermenska vlada traži intervenciju Saveta bezbednosti UN kako bi se sprečila masovna zverstva, uključujući ratne zločine, etničko čišćenje, zločine protiv čovečnosti i genocid, napisao je Margarjan.

Žalba Jermenije usledila je nakon što je bivši glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u utorak upozorio da Azerbejdžan priprema genocid nad etničkim Jermenima u svom regionu Nagorno-Karabaha i pozvao Savet bezbednosti UN da iznese to pitanje pred međunarodni tribunal.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Automoto

Hronika