Web Analytics
Vlada Srbije pomaže građanima u saniranju šteta nakon talasa poplava i nevremena - BetaRS

Vlada Srbije pomaže građanima u saniranju šteta nakon talasa poplava i nevremena

Društvo | 14.08.2023 | access_time 13:10

Vlada Srbije počela je da isplaćuje pomoć građanima i institucijama širom zemlje za saniranje šteta nastalih nakon talasa poplava i nevremena koji su pogodili državu u nekoliko navrata tokom maja, juna i jula. 

U junu je zbog poplava bila proglašena vanredna situacija u 63 lokalne samouprave, što je trećina gradova i opština u zemlji, a oluje su krajem jula dodatno ugrozile 13 lokalnih samouprava, pa je vanredna situacija na snazi još uvek u 31 gradu i opštini. 



Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kazala je da je do sada za obnovu oštećenih objekata u svojini građana isplaćeno nešto više od 200.000 evra državne pomoći.

"Šteta se svakako meri stotinama miliona evra. Opet, moramo da odredimo prioritete kako bi isplaćivali ono što je najneophodnije, a onda sve puteve, atarske puteve, sve ono što nije najneophodnije ostavili za kasnije i popravili polako."

Vlada Srbije formirala je prethodno Radnu grupu za koordinaciju aktivnosti na saniranju posledica poplava i nevremena i pripremu državnih programa pomoći i obnove.

"U ovom trenutku mi imamo skoro 12.000 domaćinstava, stambenih objekata koja su popisana da su delimično oštećena ili u potpunosti uništena. I nešto više od 1.000 objekata javne namene", rekla je Brnabić.

Pojedine lokalne samouprave još uvek popisuju štetu.

"Nama su dva apsolutna prioritete za naknadu štete stambeni objekti, domaćinstva i osnovne i srednje škole kako bi deca mogla da krenu u školu od 1. septembra. Nakon toga svakako zdravstvene ustanove, a onda i svi ostali objekti javne namene", istakla je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije je ukazala da su loše vremenske prilike u zemlji i regionu posledica klimatskih promena, koje će i u buduće uticati na ekstremne vremenske pojave. 

Zbog toga će Srbija, kako je navela, iako već radi na adaptaciji na klimatske promene, morati da razmišlja o tome da u buduće budžetske proračune ostavlja više sredstva koja bi služila za pomoć nakon vremenskih nepogoda.

Prilog Kineske Medijske Grupe CMG. 

Teme