Web Analytics
Kineski istraživači proučavaju koncept ekološke pumpe koralnog grebena - BetaRS

Kineski istraživači proučavaju koncept ekološke pumpe koralnog grebena

Životna sredina | 15.08.2023 | access_time 13:10
Kineski istraživači proučavaju koncept ekološke pumpe koralnog grebena
Xinhua/Yang Guanyu

Kineski istraživači su predložili koncept ekološke pumpe koralnog grebena kako bi se olakšalo i poboljšalo proučavanje funkcija koralnog ekosistema, saopštila je Kineska akademija nauka (CAS), prenosi Sinhua.

Koralni grebeni sa visokom produktivnošću i biodiverzitetom mogu cvetati u oligotrofnim tropskim okeanima. Sve veći broj dokaza pokazuje da, slično vodi u oazi u pustinji, postoje stabilne zalihe hranljivih materija za koralne grebene u oligotrofnim okeanima.

Istraživači sa Instituta za okeanologiju Južnog kineskog mora Kineske akademije nauka sumirali su višestruke puteve unosa spoljnih hranljivih materija, skladištenje hranljivih materija u organizmima grebena, efikasno zadržavanje i recikliranje rastvorenih i čestica organske materije unutar ekosistema koralnih grebena, izrazito visoku produktivnost fitoplanktona i biomasu unutar i blizu okeanskih koralnih grebena, kao i izvoz organskog ugljenika povezanog sa grebenima u susedne otvorene okeane.

Sva ta svojstva omogućavaju koralnim grebenima da funkcionišu kao ekološke pumpe za prikupljanje hranljivih materija širom ekosistema i prostora, zadržavajući i reciklirajući hranljive materije unutar ekosistema, podržavajući visoku produktivnost fitoplanktona i izvozeći organski ugljenik u susedne otvorene okeane, navodi se istraživačkom članku objavljenom nedavno u časopisu Acta Oceanologica Sinica.

Konkretno, visoka produktivnost fitoplanktona i biomasa čine vode oko koralnih grebena potencijalnim žarištima izvoza ugljenika u dubine okeana putem biološke pumpe. Studija je pokazala da je priliv organskog ugljenika od vitalnog značaja za zalihe ugljenika ekosistema koralnih grebena i izvoz ugljenika.

Očekuje se da će ovaj koncept ekološke pumpe koralnog grebena pomoći u boljem razumevanju funkcionisanja ekosistema koralnog grebena.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina