Web Analytics
Šušnica: Bačka Palanka je razorena u oluji, prijavljena šteta na 5.723 kuće i 70 objekata javne name - BetaRS

Šušnica: Bačka Palanka je razorena u oluji, prijavljena šteta na 5.723 kuće i 70 objekata javne name

Društvo | 15.08.2023 | access_time 22:10
Šušnica: Bačka Palanka je razorena u oluji, prijavljena šteta na 5.723 kuće i 70 objekata javne name
prt.scr youtube

Predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica rekao je danas da je opštinskim službama do 15. avgusta prijavljena šteta na 5.723 kuće, 70 objekata javne namene, a stradali i usevi na 790 njiva.

On je dodao da su razmere štete od olujnog nevremena koje je 19. i 21. jula pogodilo Bačku Palanku ogromne.

"Bačka Palanka je razorena kao da ju je pogodio zemljotres. U dva orkanska naleta su oštećene gotovo sve kuće i 70 javnih objekata. Škole i vrtići su ostali bez krovova. Oštećen je Dom zdravlja kao i veliki broj kuća. Ljudima su u potpunosti uništeni usevi. Sve što su radili, što predstavlja njihovu egzistenciju je nestalo u oluji. Porušeno je više hiljada stabala drveća. Stubovi ulične rasvete. Stubovi niskonaponske mreže. Sva naseljena mesta su danima bila bez struje i vode.

"Žitelji Mladenova i Čelareva struju i vodu nisu imali 11 dana. Šteta se meri stotinama miliona dinara", rekao je Šušnica.

Dodao je da materijalna šteta, uz podršku vlade Srbije i pokrajinske vlade, može biti nadoknađena."Sve kuće će biti popravljenje. Jedino što nikada ne možemo vratiti su dva ljudska života.

"Posebno smo svi pogođeni tragičnom pogibijom 13-godišnjeg dečaka", rekao je Šušnica.

Predsednik opštine je istakao da su svi radnici opštine i javnih službi angažovani na popisivanju štete, a da su svi rapoloživi ljudski resursi i sva mehanizacija angažovani na sanaciji posledica nevremena.
"Od prvog naleta oluje 19. jula, a pogotovo nakon razornog orkana 21. jula, na terenu se nalazilo više stotina radnika, lokalnih komunalnih preduzeća, komunalnih preduzeća i službi iz drugih lokalnih samouprava, radnika EPS-a, kao i radnici i mehanizacija privatnih kompanija. Svi rapoloživi ljudski i resursi i sva mehanizacija, svakog trenutka u tri smene su bili angažovani na sanaciji štete", rekao je Šušnica.

Istakao je da nakon razornog olujnog udara 21. jula nije bilo minuta da sve službe, sva mehanizacija i svi zaposleni u komunalnim službama nisu hitno morali da otklanjaju veliki broj potencijalno opasnih situacija.

"Morali smo urgentno da reagujemo kako bi obezbedili uslove za normalan život građana naše opštine nakon razaranja koja nam je oluja nanela", naglasio je Šušnica.

Inače, na prijavi štete radi devet opštinskih komisija, kojima građani dostavljaju podatke o oštećenjima, a radnici javnih službi svakodnevno na terenu popisuju štetu, da bi se maksimalno ubrzalo dostavljanje podataka Кriznom štabu vlade Srbije, radi obezbeđivanja sredstava za sanaciju objekata.

Teme