Web Analytics
Zagađenje ubilo jedno od najstarijih i najvećih jezera na svetu - BetaRS

Zagađenje ubilo jedno od najstarijih i najvećih jezera na svetu

Životna sredina | Izvor: Beta-AP | 17.08.2023 | access_time 00:05
Zagađenje ubilo jedno od najstarijih i najvećih jezera na svetu
Ribari na jezeru Marakaibo u Venecueli kažu da se svakodnevno suočavaju sa najgorom noćnom morom jer je ribe sve manje, a zagađenje pogoršava ekološko stanje ovog velikog slatkovodnog jezera, jednog od najstarijih i najvećih na svetu.

Jezero Marakaibo, nekada središte venecuelanskog naftnog buma, pretvorilo se u zagađenu pustoš, tvrde ekolozi.

Zagađenje jezera 600 kilometara zapadno od glavnog grada Karakasa, rezultat je decenija prekomerne eksploatacije nafte, lošeg održavanja zastarele infrastrukture i nedostatka postrojenja za tretman otpada.

Desetine hiljada kilometara cevi položene su na dno jezera, a curenje sirove nafte i kvarovi sistema su česti.

Jezero u koje dolazi iz više od stotinu pritoka, postalo je kloaka za otpadne vode iz zapadnih saveznih država Zulija, Merida i Truhiljo, gde živi 5,3 miliona ljudi. U njemu završava i otpad iz oblasti Norte de Santander u susednoj Kolumbiji.

Đubrivo, kanalizacija i hemikalije se ispuštaju u jezero Marakaibo, stvarajući visoke koncentracije azota i fosfora koje dovode do stvaranja cijanobakterija kao što je mikrocistin, a on proizvodi 95 odsto onoga što se lokalno naziva "verdin" - zelenkasta, toksična mikroalga koja prožima veći deo jezerske vode, kaže Beltran Brisenjo, profesor Univerziteta u Zuliji i šef mikrobiološke laboratorije Instituta za poljoprivredna istraživanja u Marakaibu.

Proliferacija cijanobakterija može prouzrokovati ozbiljnu štetu i vodenim životinjama i ljudima zbog toksina koje stvaraju, rekao je Brisenjo i dodao da cijanobakterije mogu izazvati masovni pomor riba.

Ribe se više ne približavaju obalama jezera jer ih mikroalge "dave", rekao je Hose Aular, 61-godišnji ribar koji kaže da je usled kontaminacije jezera dobio osip na koži.

Ekolozi kažu da je zagađenje naftom u jezeru Marakaibo počelo početkom 20. veka, ali se pogoršalo početkom 1930-ih godina, kada je iskopan kanal na severnom kraju jezera da bi se omogućilo velikim tankerima da uđu iz otvorenog, Karipskog mora.

Morska voda je ušla u jezero, ubijajući slatkovodne biljke i ribe.

Ranije ste "išli na pecanje i mogli da uhvatite 700 kilograma škampa" skoro uvek, rekao je Jordi Vikunja, 33-godišnji ribar. Sada, prema njegovim rečima, ribari provode dane na vodi samo da bi se vratili s manje od desetak kilograma škampa.

Ribari ne mogu nigde da bacaju svoje mreže jer će se oštetiti. Sirova nafta koja se prosula u jezero prlja ribarske čamce, začepljuje motore i uflekava mreže, rekao je Vikunja.

Zagađenje jezera Marakaibo traje decenijama, ali sada smrdi zbog izlivanja nafte i mikroalgi, rekao je Brisenjo, profesor na Univerzitetu Zulija.

"Ne postoji magična formula" za spasavanje jezera ako se nastavi da se koristi kao "septička jama", upozorio je on.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina