Web Analytics
Kovačević: Promet i transport tovljenika u Mačvi obavlja se noću, jer tada nema policije - BetaRS

Kovačević: Promet i transport tovljenika u Mačvi obavlja se noću, jer tada nema policije

Ekonomija | Izvor: Beta | 17.08.2023 | access_time 10:40
Kovačević: Promet i transport tovljenika u Mačvi obavlja se noću, jer tada nema policije
Promet i kamionski transport tovljenika u Mačvi ovih dana se obavlja samo noću, da bi se izbegla kontrola policije, a država i dalje ne sprovodi adekvatno sve mere za efikasno suzbijanje afričke kuge svinja, izjavio je danas predsednik Nove – Da se struka pita (Nova D2SP) Vladimir Kovačević, ocenjujući da će doći do nestašice svinjskog mesa u Srbiji i zato zatražio smenu ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković.

"Razlog zbog čega se ovakva trgovina i dalje obavlja, a transport kamionima samo noću, potpuno je nepoverenje stočara širom Srbije, a naročito u Mačvi, u želju i sposobnost države da isplati adekvatno novčano obeštećenje za štetu usled uginuća i eutanazije svinja", rekao je Kovačević, navedeno je u saoštenju.

Kovačević je napomenuo da je, pored divljih svinja, ljudski faktor jedan od najvažnijih razloga za nastavak širenja svinjske kuge u Srbiji.

"Najveći krivci su odgovorna lica države koja i dalje neozbiljno shvataju ovu fatalnu bolest svinja. Za to najveću odgovornost ima ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. Kriva je i zbog toga što nije uspostavljeno poverenje da se stočari mogu osloniti na svoju državu kao zaštitnika i prijatelja u nevolji", kauao je Kovačević.

Predsednik Nove D2SP upozorio je da je "sasvim sigurno, zbog serija anomalija u odnosima države i stočara, da svežeg domaćeg svinjskog mesa do kraja godine neće biti".

"Zbog toga, kao stranka, tražimo hitnu smenu nadležne ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković, a od premijerke Ane Brnabić hitnu reakciju na sve propuste njenog uposlenika i saniranje svih šteta koje se svakodnevno nastavljaju u ovoj oblasti", istakao je Kovačević.

On je dodao da se sve ovo događa, jer se u Srbiji odavno struka ne pita.

Teme