Web Analytics
Kina beleži brz razvoj elektronske trgovine u seoskim područjima - BetaRS

Kina beleži brz razvoj elektronske trgovine u seoskim područjima

Ekonomija | 18.08.2023 | access_time 12:25
Kina beleži brz razvoj elektronske trgovine u seoskim područjima
Foto: Xinhua/Guo Cheng

Kina je od 2014. godine svedok brzog razvoja elektronske trgovine u ruralnim oblastima, podstaknute povećanom podrškom zemlje tom sektoru, saopštilo je Ministarstvu trgovine.

Do kraja prošle godine, broj korisnika interneta u ruralnim delovima Kine premašio je 300 miliona, rekao je zvaničnik ministarstva Li Gang na konferenciji za novinare.

Prodaja na malo u ruralnim područjima porasla je sa 180 milijardi juana (oko 25,08 milijardi američkih dolara) u 2014. na 2.170 milijardi juana u 2022. godini, dodao je Li.

Kako piše Sinhua, e-trgovina je približila poljoprivrednike tržištu i promovisala preduzetništvo i zapošljavanje u ruralnim područjima.

U 2022. onlajn maloprodaja poljoprivrednih proizvoda u Kini dostigla je 531,38 milijardi juana, što je 9,2 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Do kraja prošle godine, broj ruralnih onlajn preduzeća premašio je 17,3 miliona, rekao je Li.

Dodao je da će se ministarstvo fokusirati na sveobuhvatno promovisanje ruralne revitalizacije, promovisanje ruralne e-trgovine kao važnog dela trgovine na nivou okruga, kao i na unapređenje visokokvalitetnog razvoja ruralne e-trgovine u narednom koraku.

Kineska vlada je u ponedeljak objavila trogodišnji akcioni plan sa ciljem daljeg jačanja državnog trgovinskog sistema na nivou okruga. Akcioni plan nastoji da promoviše integrisani razvoj urbanih i ruralnih područja Kine i podmladi ruralne regione zemlje.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT