Web Analytics
Kokot (NSPRS): Ništa se nije promenilo u sistemu obrazovanja od 3. maja do danas - BetaRS

Kokot (NSPRS): Ništa se nije promenilo u sistemu obrazovanja od 3. maja do danas

Politika | 21.08.2023 | access_time 12:45
Kokot (NSPRS): Ništa se nije promenilo u sistemu obrazovanja od 3. maja do danas
Foto: Milos Miskov
Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) Dušan Kokot ocenio je da se u sistemu obrazovanja od tragedije 3. maja do danas nije promenilo ništa, iako je Ministarstvo prosvete uputilo školama smernice za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u 2023. i 2024. godini.

Kokot je u gostovanju na televiziji N1 kazao da država nije promenila nijedan zakon ni propis, a da sve što piše u dobijenim smernicama već postoji u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

On je ocenio i da te smernice nose poruku da je "sistem super i da mu nikakve promene nisu potrebne, samo nastavnici treba da rade bolje", što je, prema njegovim rečima, daleko od istine.

Ukazao je da su te smernice "paučina koja treba da sakrije suštinu", a suština je, kako je kazao, da je vlast "nesposobna" da se uhvati u koštac sa problemima.

Govoreći o deficitu stručnih kadrova u nastavi, Kokot je kazao da je decenijama tolerisano zapošljavanje po političkoj podobnosti, da je zatim godinama sprečavano novo zapošljavanje, da su nastavnici ispodprosečno plaćeni što je dovelo do odliva kvalitetnog kadra na druge poslove.

"Na rešenju tog problema mora se temeljno i dugoročno raditi, država treba da promoviše obrazovanje i stimuliše buduće obrazovne kadrove, a to se ne dešava, nego nam se nude instant rešenja, u vidu angažovanja osoba sa srednjom stručnom spremom", dodao je on.

Teme