Web Analytics
Plenković u Atini sa Micotakisom o državljanima Hrvatske uhapšenim posle ubistva navijača - BetaRS

Plenković u Atini sa Micotakisom o državljanima Hrvatske uhapšenim posle ubistva navijača

Fudbal | Izvor: Beta | 21.08.2023 | access_time 17:05
Plenković u Atini sa Micotakisom o državljanima Hrvatske uhapšenim posle ubistva navijača
Premijer Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je danas u Atini sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i o više od 100 hrvatskih državljana uhapšenih u Grčkoj posle ubistva navijača fudbalskog kluba AEK uoči utakmice sa zagrebačkim Dinamom.

Posle sastanka, održanog nekoliko sati pre neformalne večere lidera sa Balkana i Evropske unije, Plenković je rekao da su glavna tema sastanka bili bilateralni odnosi, koji uključuju "situaciju s hrvatskim državljanima pritvorenim u Grčkoj", prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Naša je pozicija jasna. Prvo, snažno smo osudili nasilje i huliganizam, izrazili smo žaljenje zbog gubitka života i što ovakvi događaji štete i sportu i klubu i Hrvatskoj u grčkoj javnosti. Istovremeno smo još jednom tražili od grčkih vlasti sigurnost hrvatskih državljana, kao za sve hrvatske državljane u problemima širom sveta", rekao je Plenković.

Naveo je da je Hrvatska tražila "pravedno i brzo suđenje" za 102 uhapšena državljanina te zemlje, kao i deportovanje iz Grčke onih koji nisu obuhvaćeni krivičnom nego prekršajnom odgovornošću.

"Hrvatska je spremna da sprovodi mere nadzora i opreza ako bi neki državljani bili upućeni u njihovu zemlju i sprovodili bismo nadzor nad tim državljanima dok traje postupak u Grčkoj. Ako grčke vlasti odluče da ustupe hrvatskom pravosuđu predmet ili bar deo predmeta, spremni smo i za to", naveo je.

Navijači Dinama su otputovali u Atinu na utakmicu sa AEK-om iako je UEFA zabranila prodaju karata navijačima zagrebačkog kluba za utakmicu koja je bila označena kao događaj visokog bezbednosnog rizika.

Pošto je grčki navijač ubijen u sukobima u Atini 8. avgusta, Evropska fudbalska unija (UEFA) zabranila je dolazak navijačima Dinama iz Zagreba na sve gostujuće utakmice u evropskim klupskim takmičenjima. U Atini su uhapšena 102 hrvatska državljanina po optužbama za ubistvo, napad i pripadnost kriminalnoj grupi.

Plenković je danas rekao i da je Atina zatražila dodatnu pomoć Hrvatske zbog velikih požara u zemlji, i dodao da će vlada u Zagrebu "doneti odluku da se uputi još jednom jedan kanader u Grčku".

Hrvatski premijer je doputovao u Atinu na neformalnu večeru povodom 20. godišnjice usvajanja "Solunske deklaracije" kojom je izražena podrška EU ulasku zemalja Zapadnog Balkana u taj blok.

Uz Plenkovića i domaćina Micotakisa, na večeri će biti i predsednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Jakov Milatović, premijeri Severne Makedonije i Kosova Dimitar Kovačeski i Aljbin Kurti i predsedavajuća Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Na skupu će biti i premijeri Bugarske i Rumunije, Nikolaj Denkov i Marsel Čolaku, predsednica Moldavije Maja Sandu, kao i lideri EU, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Teme