Web Analytics
Marinković Savović (Dveri): Katastrofalan odnos države prema prosvetnim radnicima - BetaRS

Marinković Savović (Dveri): Katastrofalan odnos države prema prosvetnim radnicima

Društvo | 22.08.2023 | access_time 11:40
Marinković Savović (Dveri): Katastrofalan odnos države prema prosvetnim radnicima
Foto: Pixabay

Članica predsedništva Dveri Gordana Marinković Savović izjavila je danas da je prosvetni sistem u Srbiji u sve većem rasulu.

Ona je dodala da su činjenice poražavajuće.

"Od toga da nema besplatnih udžbenika za sve đake u Srbiji, već u samo nekoliko lokalnih samouprava koje su donele odluku o njima, preko toga da za nastavničke smerove na fakultetima broj prijavljenih nije ni blizu onom koji se traži (srpski jezik, fizika, matematika...) do toga da su prosvetni radnici u Srbiji najmanje plaćeni od svih u regionu, a da ne govorimo o ostatku Evrope", saopštila je Marinković Savović.

Ona je dodala da je prosečna plata u prosveti u Srbiji 660 evra, u Crnoj Gori 811 evra, a u Hrvatskoj 1178 evra.

"Pri tome, za vreme školskog raspusta plate u srpskoj prosveti su umanjene do 10 odsto, dok je, za taj period, primera radi u Hrvatskoj čak isplaćen regres u iznosu od 300 evra, a u Severnoj Makedoniji 150 evra. Podatak koji možda najbolje govori o odnosu aktuelne vlasti prema prosvetnim radnicima u Srbiji je taj da oni, jedini u regionu, imaju manje zarade od republičkog proseka i to za čak 92 evra", istakla je Marinković Savović.

Ona je zaključila da je ovakav odnos vlasti prema prosvetnim radnicima doveo do toga da već sada postoji manjak nastavnika i profesora za pojedine predmete (matematika, nemački jezik...), a ako se sa ovim trendom nastavi, uz manjak interesovanja za nastavničke predmete na fakultetima, uskoro našoj deci neće imati ko da predaje u školama.

Teme