Web Analytics
Fondacija Centar za demokratiju podržava zahtev sindikata za povećanje minimalca za 2023. i 2024. - BetaRS

Fondacija Centar za demokratiju podržava zahtev sindikata za povećanje minimalca za 2023. i 2024.

Ekonomija | 23.08.2023 | access_time 10:15
Fondacija Centar za demokratiju podržava zahtev sindikata za povećanje minimalca za 2023. i 2024.
Foto: Ana Slovic
Fondacija Centar za demokratiju (FCD) saopštila je danas da podržava zahtev sindikata za povećanje minimalnih zarada u 2023. i 2024. godini, koje, kako je navedeno, moraju pratiti realne troškove života i omogućiti dostojanstven život zaposlenih i njihovih porodica.

"Pružamo punu podršku sindikalnim zahtevima povodom pregovora o povećanju minimalne zarade u Srbiji za 2023. i 2024. godinu. Minimalne zarade moraju pratiti realne troškove života, kako bi radnicima i njihovim porodicama obezbedile dostojanstven život i kako bi se umanjili rizici za produbljivanje zabrinjavajućeg siromaštva u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da visoka inflacija od 12,5 odsto, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, i stalni rast cena uzrokuju da veliki broj zaposlenih, a posebno oni sa najnižim primanjima, ne mogu da zadovolje ni osnovne egzistencijalne potrebe.

Prosečna minimalna zarada od 40.020 dinara daleko je, i kako je navedeno, ispod čak i minimalne potrošačke korpe koja je u maju 2023. iznosila 51.874,39 dinara.

"Posebno napominjemo da bi minimalna zarada po svojoj prirodi trebalo da bude pre izuzetak nego pravilo, a statistika pokazuje da je ona nažalost realnost velikog broja ljudi u Srbiji ", navedeno je u saopštenju.

FCD podsetila je da se, shodno Zakonu o radu, minimalna zarada utvrđuje pregovorima u okviru Socijalno-ekonomskog saveta polazeći, između ostalog, od egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice.

Teme