Web Analytics
Bivša ambasadorka Srbije u Moskvi: Vagner je gotova priča - BetaRS

Bivša ambasadorka Srbije u Moskvi: Vagner je gotova priča

Svet | 24.08.2023 | access_time 17:00
Bivša ambasadorka Srbije u Moskvi: Vagner je gotova priča
Bivša ambasadorka Srbije u Rusiji Jelica Kurjak izjavila je danas da na osnovu istorijskih iskustava, gledajući organizacije koje su na sličan način obezglavljene, "izgleda da je sa Vagnerom završena priča".

"Mislim da je ta priča završena", kazala je Kurjak za N1, komentarišući avionsku nesreću u kojoj se sumnja da je poginuo lider Vagnera Jevgenij Prigožin.

Kurjak je rekla da će im se možda dati šansa da se priključe aktivnoj vojsci, ali će se voditi računa o tome ko se prijavljuje i prima.

Smatra da je uloga te grupe u ratu u Ukrajini takođe završena i da je vojska potpuno preuzela komandu.

Dalje je ocenila da je "jako dobro" što su se u Atini susreli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Prema njenim rečima, poenta deklaracije koja je tom prilikom potpisana nije "da li nam je neko učinio više ili manje", već to što je izložena perspektiva Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije.

Kurjak je dodala da, za razliku od nekih kolega, misli da ovaj sastanak ima veliki značaj.

"Činjenica je da je u ovom trenutku Evropa sigurna da mora biti celovita. Ali Srbija nije postala pouzdaniji partner jer ne radi ono što joj je rečeno još pre 20 godina", rekla je ona.

Upitana kako na susret u Atini gleda Moskva, rekla je da će pratiti šta se dešava i informisati, možda i od srpskog rukovodstva.

Dodala je da smatra da postoje naznake da je počelo da se razmišlja o zaustavljanju rata, ali da kraj još nije na vidiku i da se moraju napraviti veliki kompromisi.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Automoto

Hronika