Web Analytics
Savez sindikata Malom: Ako potrošačka korpa i zarada nisu u vezi, nisu ni vaša diploma i posao - BetaRS

Savez sindikata Malom: Ako potrošačka korpa i zarada nisu u vezi, nisu ni vaša diploma i posao

Ekonomija | Izvor: Beta | 24.08.2023 | access_time 17:05
Savez sindikata Malom: Ako potrošačka korpa i zarada nisu u vezi, nisu ni vaša diploma i posao
Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je danas da, ako je tačno, kako je izjavio ministar finansija Srbije Siniša Mali, da minimalna potrošačka korpa i minimalna zarada nisu u vezi, onda ni njegova diploma nije u vezi s poslom koji obavlja.

"Ako minimalna potrošačka korpa i minimalna zarada nisu u vezi, onda ni diploma Malog nije u vezi s poslom koji obavlja", rekao je za Betu Mihajlović, reagujući na izjavu Malog da te dve stvari nisu povezane i da je izjednačavanje njihovih vrednosti bila samo želja, a ne i zakonska obaveza.

Mihajlović je rekao da je tačno da dogovor o izjednačavanju te dve vrednosti nije zakonska obaveza, ali da je na Socijalno-ekonomskom savetu još 2018. godine dogovoreno da se vrednost minimalne potrošačke korpe izjednači sa vrednošću minimalne zarade za 2021. godinu.

To je, kako je rekao, i zaključak SES-a na sastanku na kojem su učestvovali i predstavnici Ministartva finansija, a i sam Mali je 2021. godine rekao da će se te vrednosti izjednačiti krajem 2023. godine.

Predstavnik sindikata UGS "Nezavisnost", koji učestvuje u pregovorima o povećanju minimalca za 2024. godinu, Zoran Ristić, rekao je da je istina da zaključak SES-a iz 2018. godine nije uključen u bilo koji zakon, ali da je dogovor socijalnih partnera bio da se minimalna potrošačka korpa i zarada izjednače 2021. godine.

"Zbog epidemije korona virusa realizacija tog zaključka je odložena i poslednjih pet godina razlika između vrednosti minimalne potrošačke korpe i minimalne zarade je, umesto da se smanjuje, uvek je oko 20 odsto za koliko je zarada manja od izdataka za tu korpu", rekao je Ristić.

Dodao je da bi Mali trebalo da poštuje i činjenicu da vrednost minimalne korpe utvrđuje Ministarstvo trgovine, kao deo Vlade Srbije.

Ristić je rekao da će oba sindikata SSSS i UGS "Nezavisnost", nastaviti da insistiraju da se izjednače  vrednosti minimalne i korpe i zarade i da traže da im Ministarstvo finansija dokaže u pisanoj formi da nema razloga da se minimalna zarada za 2024. godinu poveća toliko da bi mogla da pokrije troškove mnimalne potrošačke korpe.

Minimalna zarada je ove godine 40.020 dinara, a vrednost minimalne potrošačke korpe u maju, za koji postoje poslednji podaci, bila je oko 52.000 dinara.

Pre nekoliko dana počeli su pregovori o minmalnoj zaradi, s tim što sindikati traže da se prvo poveća iznos za ovu godinu koji bi važio od septembra, a tek posle toga pregovara o iznosu za 2024. godinu, a Ministarstvo finansija odbija da razgovara o povećanju za ovu godinu sa obrazloženjem da je ovogodišnji minimalac dovoljan za život.

Kao i prethodne dve godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je pre početka pregovora izjavio da će minimalac za narednu godinu biti 400 evra, ne precizirajući koliko je to dinara.

Teme