Web Analytics
Od sutra širom Srbije takmičenje u pravljenje ajvara 'Izađi mi na teglu' - BetaRS

Od sutra širom Srbije takmičenje u pravljenje ajvara 'Izađi mi na teglu'

Zabava | Izvor: Beta | 25.08.2023 | access_time 15:05
Od sutra širom Srbije takmičenje u pravljenje ajvara 'Izađi mi na teglu'
Takmičenje u pripremanju ajvara "Izađi mi na teglu" sutra počinje kao 10. gastronomski karavan kroz 15 gradova Srbije, najavili su organizatori.

Ove godine sve počinje u Nišavskom okrugu: sutra će u Merošini biti prvo kvalifikaciono takmičenje.

Početkom septembra karavan se seli u Vojvodinu, a tokom druge polovine tog meseca će u centralni i južni deo Srbije.

Pobednici kvalifikacionih takmičenja će "ukrstiti varjače" 7. oktobra na finalnom takmičenju u Beogradu, kada će biti proglašena "kraljica ajvara", a možda će to biti i "kralj".

"Izađi mi na teglu" je takmičenje u pripremanju ajvara pod vedrim nebom, a učesnicima dovijaju kompletno opremljene takmičarske tezge, šporet na drva "smederevac", papriku, drva, tegle, ulje, šećer i so. Takmičarske ekipe treba da samo donesu svoj pribor za pripremanje ajvara.

Ulesnike i posetioce u svakom gradu očekuje celodnevni zabavni program, uz nagradne igre.

Takođe, u svakom gradu najbolje tri takmičarske ekipe dobiće nagrade: Pobednik kvalifikacionog takmičenja dobiće šporet na drva "smederevac" na kojem se najbolje priprema ajvar na tradicionalan način, druga nagrada je "mini-smederevac", a trćeplasirana ekipa dobija paket proizvoda kompanije "Dijamant".

Tokom devet sezona karavan je obišao više od 200 gradova, takmičari su od oko 100 tona paprike napravili više od 45.000 tegli ajvara, a manifestaciju je posetilo blizu milion ljudi.

U proteklih devet takmičenja šampioni su bile ekipe iz Leskovca, Kovačice, Bele Palanke, Kanjiže, Brusa, Kuršumlije, Dimitrovgrada, Vladičinog Hana i Kikinde.

Organizatori kažu da je uspeh u tom takmičenju podstakao više od 40 domaćinstava da pokrenu proizvodnju ajvara.

Pokrovitelji ovogodišnje sezone karavana su Ministarstvo turizma i omladine Srbije, i lokalne samouprave gradova-učesnika.

Sve informacije o datumima i gradovima koje će karavan i o načinu prijave ekipa su na: 
https://www.facebook.com/izadjiminateglu/?locale=sr_RS.

Teme