Web Analytics
Prva poseta premijera Indije Grčkoj za 40 godina - BetaRS

Prva poseta premijera Indije Grčkoj za 40 godina

Region | Izvor: Beta-AP | 25.08.2023 | access_time 17:50
Prva poseta premijera Indije Grčkoj za 40 godina
Premijeri Indije i Grčke obećali su danas u Atini da će ojačati trgovinske, poslovne i odbrambene veze svojih zemalja.

Današnja poseta Narendre Modija je prva poseta jednog indijskog premijera Grčkoj posle 40 godina otkako je Indira Gandi bila u Atini septembra 1983. godine.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da dve zemlje "imaju odnose koji sežu do Antike".

"Veoma se radujemo da na tim čvrstim osnovama naših dugotrajnih odnosa sada saradnju unapredimo u strateški odnos", rekao je Micotakis u zajedničkoj televizijskoj izjavi koju je distribuirala grčka državna televizija.

Novinarima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju, niti su postavljana pitanja.

Modi je rekao da su odlučili da ojačaju bilateralne odnose u odbrani i bezbednosti, kao i u infrastrukturi, poljoprivredi, obrazovanju i tehnologiji.

"Dogovorili smo se da ojačamo naše vojne veze i našu odbrambenu industriju", rekao je Modi.

Dve zemlje žele da bilateralnu trgovinu udvostruče do 2030. godine, rekao je Modi.

Trgovina između Indije i Grčke iznosila je 1,32 milijarde evra 2022. godine, rekao je Micotakis u članku za "Tajms of Indija" koji je u Atini prenet danas.

Modi je rekao da su Indija i Grčka danas potpisale sporazum o poljoprivrednoj proizvodnji koji će omogućiti i saradnju u istraživanju, uzgoju životinja i proizvodnji stočarskih proizvoda.

Indija i Grčka takođe žele da olakšaju "kvalifikovanu migraciju", te su dvojica premijera odlučila da "uskoro potpišu sporazum o mobilnosti i migraciji", rekao je Modi.

Dvojica premijera su razgovarala i o "velikom značaju" uspostavljanja direktnih letova između Grčke i Indije, rekao je Micotakis, ističući "velike mogućnosti" turizma i ekonomske saradnje u farmaceutskom i tehnološkom sektoru.

Teme