Web Analytics
Lukašenko: Ne mogu da zamislim da Putin naredi ubistvo Prigožina, zadržaću 10.000 Vagnerovaca - BetaRS

Lukašenko: Ne mogu da zamislim da Putin naredi ubistvo Prigožina, zadržaću 10.000 Vagnerovaca

Svet | Izvor: Beta-AFP | 25.08.2023 | access_time 18:35
Lukašenko: Ne mogu da zamislim da Putin naredi ubistvo Prigožina, zadržaću 10.000 Vagnerovaca
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da "ne može da zamisli" da bi njegov saveznik, predsednik Rusije Vladimir Putin mogao izdati naređenje za ubistvo šefa ruske paravnojne formacije Vagner Jevgenija Prigožina, i rekao da planira da u svojoj zemlji zadrži do 10.000 Vagnerovih plaćenika.

"Poznajem Putina", rekao je Lukašenko, a prenosi državna novinska agencija Belta. "On je promišljen, veoma smiren čovek (...) Tako da ne mogu da zamislim da je to on uradio“, rekao je predsednik Belorusije.

Prema njegovoj oceni, pad aviona u kojem je bio Prigožin "isuviše je brutalan i amaterski rad". Međutim, braneći Putina, Lukašenko je dodao da "ne može da se kaže" ko je odgovoran za nesreću.

Takođe je rekao da će "tvrdo jezgro" Vagnera ostati u Belorusiji prema šemi za koju kaže da ju je "napravio" sa Prigožinom pre nesreće. "Sistem je napravljen tako da je sve bilo rešeno", dodao je on.

"Vagner je živeo, Vagner je živ i Vagner će živeti u Belorusiji", rekao je Lukašenko, ne precizirajući za koju misiju će plaćenici biti angažovani i na koji rok će boraviti u Belorusiji.

Od pre dva dana, kada je javljeno da se severno od Moskve srušio privatni avion sa Prigožinom, njegovom desnom rukom Dmitrijem Utkinom i još osam ljudi, i kada je njihovo prisustvo u avionu potvrdila ruska federalna agencija za civilno vazduhoplovstvo, Zapad optužuje Vladimira Putina da je kriv za smrt rukovodstva Vagnera, ali ne iznosi dokaze za to.

Prigožin je bio na čelu kratkotrajne pobune Vagnera protiv vojnih vlasti u Moskvi.

Plaćenici su 24. maja zauzeli grad Rostov na Donu i krenuli u konvoju prema Moskvu, sukobeći se usput sa ruskim regularnim trupama, a onda je Prigožin odustao od pobune, i prihvatio poziv Lukašenka da dođe u Belorusiju - nakon što je Kremlj saopštio da neće goniti Prigožina.

Lukašenko, lojalni saveznik Putina, bio je tada posrednik između Kremlja i Prigožina, koji je gnevan zbog odnosa prema njegovim borcima tokom rata u Ukrajini hteo da se razračuna sa vojnom hijerarhijom, koju je smatrao nesposobnom.

Kremlj je danas negirao da je naručio atentat na Prigožina, opisujući ove insinuacije kao "spekulacije".

"To je apsolutna laž", rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika