Web Analytics
Ministarka energetike Srbije posetila unapređenu školu i domaćinstva u Zaječaru - BetaRS

Ministarka energetike Srbije posetila unapređenu školu i domaćinstva u Zaječaru

Tranzicija | Izvor: Beta | 28.08.2023 | access_time 17:45
Ministarka energetike Srbije posetila unapređenu školu i domaćinstva u Zaječaru
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović je danas u Zaječaru posetila Školu za osnovno i srednje obrazovanje "Jelena Majstorović" u kojoj su završeni radovi u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja.

"Ministarstvo i Grad Zaječar izdvojili su ukupno 67 miliona dinara za energetsku sanaciju škole 'Jelena Majstorović' koja je sagrađena pre 55 godina. Unapređen je termički omotač zgrade škole, zamenjeni su prozori i vrata i modernizovano osvetljenje što će doprineti komfornijem boravku 130 đaka i nastavnika", rekla je Đedović.

Dodala je da je u prethodnih godinu dana završena energetska sanacija 38 objekata od javnog značaja u Srbiji, a biće urađena u još 20 objekata, među kojima su škole, vrtići, sportski centri.

Povećanje energetske efikasnosti je, kako je sitakla, važan prioritet države i nastaviće se finansiranje mera koje doprinose efikasnijoj upotrebi energije i smanjenju rashoda za to.

Ona je u Zaječaru posetila i dva domaćinstva koje su subvencijama Ministarstva i lokalne samouprave smanjila potrošnju energije.

"Domaćinstvo porodice Todorović je prvi kupac-proizvođač struje u Zaječaru i nadam se da će biti primer i ostalim građanima kako ugradnjom solarnih panela mogu da zadovolje deo sopstvenih potreba za energijom. Subvencija države iznosila je oko 420.000 dinara", reklaje Đedović.

Navela je da su Ministarstvo i Grad Zaječar ranije obezbedili subvencije za unapređenje energetske efikasnosti 96 domaćinstava.

Grad Zaječar, kako je rekla, nastavlja taj program zajedno s Ministarstvom rudarstva i energetike i kroz novi javni poziv, a procenjena vrednost projekta je oko 30 miliona dinara.

U narednih mesec dana biće, kako je rekla, raspisan novi javni poziv za izvođače radova koji će biti otvoren tokom cele godine.

Podsetila je da je Ministarstvo potpisalo ugovore sa 131 jedinicom lokalne samouprave i da se od septembra očekuju prvi javni pozivi za građane.

"Dodelićemo subvencije za još oko 50.000 domaćinstava čime pokazujemo odlučnost i volju da nastavimo da podstičemo racionalnu upotrebu energije i ostvarimo što bolje rezultate u procesu energetske tranzicije", rekla je ministarka.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije